Het ontwikkelgesprek: de moderne gesprekscyclus voor groei en ontwikkeling
Voelt het functioneringsgesprek in jouw organisatie ook vaak als een verplichte formaliteit, vooral gericht op beoordeling en salaris? Veel organisaties merken dat deze traditionele gesprekken niet meer aansluiten bij de behoefte aan groei en eigenaarschap van medewerkers. In de moderne gesprekscyclus staat het feedforward ontwikkelgesprek centraal. Deze aanpak biedt medewerkers de kans om zelf de regie te nemen over hun ontwikkeling. Leidinggevenden vervullen hierbij een coachende en ondersteunende rol.
Een open en actiegerichte dialoog is cruciaal. Dit vraagt van zowel leidinggevenden als medewerkers dat ze vertrouwen opbouwen, open communiceren en verantwoordelijkheid nemen. Door samen te werken aan gedeelde doelen en elkaar te ondersteunen, ontstaat een cultuur waarin iedereen zich veilig voelt om zich uit te spreken en verder te ontwikkelen.
Op deze pagina ontdek je hoe het ontwikkelgesprek bijdraagt aan een cultuur van continue ontwikkeling en hoe jouw organisatie dit succesvol kan implementeren. We delen inzichten uit ons onderzoek naar High Performance Organisaties. Ook laten we zien hoe je met feedforward effectieve gesprekken kunt voeren die leiden tot groei en resultaat, zonder dat de ander in het defensief schiet.
“Muriel weet heel goed uit te leggen dat het niet alleen over het individu gaat, maar over het individu in de context van het geheel. Hoe draag jij bij aan de organisatie? Daarvoor ben je hier en niet bij de buren.”
Erika Starreveld, manager HR Development – HumanTotalCare
Wat is een ontwikkelgesprek en hoe past het binnen een moderne gesprekscyclus?
Een ontwikkelgesprek is een open en toekomstgerichte dialoog tussen leidinggevende en medewerker. De focus ligt op groei, ontwikkeling en het optimaal benutten van kwaliteiten. In plaats van te kijken naar prestaties uit het verleden en beoordelingen, staat de persoonlijke en professionele groei van de medewerker centraal.
In een moderne gesprekscyclus is het ontwikkelgesprek een essentieel onderdeel. Deze cyclus is gebaseerd op een continu proces van open communicatie en samenwerking. In plaats van eenmalige, formele gesprekken, gaat het om een voortdurende, actiegerichte dialoog waarin zowel de medewerker als de leidinggevende actief bijdragen. Medewerkers nemen zelf de regie over hun ontwikkeling. Leidinggevenden ondersteunen hen daarbij als coach en gesprekspartner.
Tijdens een goed ontwikkelgesprek wordt de medewerker aangemoedigd om eigen doelen, resultaten en ontwikkelplannen in te brengen. Zij nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen groei. De leidinggevende biedt het kader, stuurt op teamdoelen en creëert ruimte voor het perspectief van de medewerker. Deze wederzijdse betrokkenheid versterkt het vertrouwen binnen de organisatie en leidt tot betere samenwerking en prestaties.
Feedforward als onderdeel van het ontwikkelgesprek
Een belangrijk element in het ontwikkelgesprek is het gebruik van feedforward. In plaats van terug te kijken op wat er minder goed ging, richt feedforward zich op het benutten van kwaliteiten en het versterken van wat al goed gaat, met het oog op toekomstige resultaten. Deze positieve en constructieve benadering zorgt ervoor dat medewerkers openstaan voor ontwikkeling en niet in het defensief schieten. Het creëert een veilige omgeving waarin leren en groeien centraal staan.
Door ontwikkelgesprekken en feedforward te integreren in de moderne gesprekscyclus, verschuift de focus van louter prestatiebeoordelingen naar het gezamenlijk realiseren van persoonlijke en teamdoelen. Dit bevordert een cultuur van continue ontwikkeling. Medewerkers voelen zich betrokken en gemotiveerd om het beste uit zichzelf te halen.
“Nu wordt er nog te veel gehamerd op wat er niet goed gaat. Dat kan in de toekomst zeker stukken beter. Zelf vind ik feedforward een ideale methode om constant beter te kunnen samenwerken met teamleden.”
Janneke Hermes - CFO en Lid Raad van Bestuur NV Nederlandse Gasunie
Van functioneringsgesprek naar feedforward ontwikkelgesprek
Veel organisaties merken dat traditionele functioneringsgesprekken niet meer voldoen aan de huidige behoeften. Deze gesprekken zijn vaak formeel, tijdrovend en gericht op het verleden, wat de motivatie kan verminderen. Medewerkers ervaren deze gesprekken daardoor vaak als een verplichting, met een nadruk op salarisverhoging in plaats van op persoonlijke groei.
Met de overstap naar het feedforward ontwikkelgesprek verschuift de focus naar groei en het benutten van kwaliteiten. Dit type gesprek, dat is gebaseerd op feedforward, zorgt ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd voelen en bevordert een cultuur van continu leren en ontwikkelen. Door te richten op kwaliteiten en toekomstgerichte doelen, ontstaat er een positieve werkomgeving waarin medewerkers meer betrokken en gemotiveerd zijn om bij te dragen aan de team- en organisatiedoelen.
Een goed geïmplementeerde gesprekscyclus met ontwikkelgesprekken leidt tot:
- Hogere betrokkenheid van medewerkers
- Betere samenwerking binnen teams
- Continu leren en ontwikkelen, zowel persoonlijk als professioneel
- Verbeterde prestaties en resultaten binnen de organisatie
Wij ondersteunen organisaties in de transitie naar een ontwikkelingsgerichte gesprekscultuur. Met onze feedforward-methode moedigen we leidinggevenden en medewerkers aan om in een veilige, open setting samen te werken. Zo ontstaat er een voortdurende dialoog over groei en resultaten, zonder dat medewerkers zich defensief hoeven op te stellen.
“Je voert eigenlijk een continu gesprek dat echt gaat over jouw ontwikkeling in relatie tot de doelen van de organisatie.”
Erika Starreveld, manager HR Development - HumanTotalCare
Onze maatwerkprogramma’s voor ontwikkelgesprekken en de moderne gesprekscyclus
Graag ondersteunen we je organisatie met op maat gemaakte programma’s die perfect aansluiten bij jullie unieke behoeften. Onze programma’s helpen leidinggevenden en HR-professionals bij het implementeren van een moderne gesprekscyclus en geven medewerkers de handvatten om actief de regie te nemen over hun eigen ontwikkeling. Hieronder enkele voorbeelden:
- Moderne gesprekscyclus: maatwerktraining voor medewerkers en leidinggevenden – Bij Direction ondersteunen we organisaties in de overstap naar een moderne gesprekscyclus, waarin ontwikkelgesprekken centraal staan. Deze aanpak zorgt voor een continue dialoog over groei en ontwikkeling, waarin medewerkers meer eigenaarschap nemen over hun eigen toekomst en leidinggevenden een coachende rol spelen.
- Kwalitatief goede ontwikkelgesprekken voeren – Binnen steeds meer organisaties ondersteunen wij managers en leidinggevenden (en HR-professionals) bij het voeren van kwalitatief goede ontwikkelgesprekken met hun medewerkers. Dit om te bouwen aan een ontwikkelingsgerichte leercultuur waarin iedereen bijdraagt aan het succesvol realiseren van het gewenste resultaat.
- Van functioneringsgesprek naar feedforward-gesprek – Steeds meer organisaties schaffen functioneringsgesprekken af en gaan over op feedforward ontwikkelgesprekken. Door het voeren van de continue dialoog, leren zowel medewerkers als leidinggevenden meer de juiste regie te nemen in de te voeren gesprekken. Ook wanneer deze ‘lastiger’ lijken.
Waarom kiezen voor Direction?
Organisaties kiezen voor Direction vanwege onze jarenlange ervaring en diepgaande expertise in leiderschap en gespreksvoering. Onder leiding van Muriel Schrikkema, expert op het gebied van feedforward, bieden we praktische en direct toepasbare oplossingen voor organisaties die de transitie willen maken naar een moderne gesprekscyclus en effectieve ontwikkelgesprekken.
Onze aanpak:
- Meer dan 25 jaar ervaring in profit-, non-profit- en overheidssectoren.
- Maatwerkprogramma’s afgestemd op de unieke behoeften van jouw organisatie.
- Direct toepasbare inzichten en methoden voor snel resultaat.
- Wetenschappelijk onderbouwde aanpak, zoals de feedforward analyse™.
- Praktische ondersteuning bij de uitvoering, zoals intervisie, voor duurzame verandering.
“Muriel haar aanpak, die sterk gericht is op positieve en constructieve feedback, sluit perfect aan bij onze ambities om een veilige en ontwikkelingsgerichte omgeving te creëren.”
Robert Wouterse, HRD-adviseur Leren & Ontwikkelen – ROC Nijmegen
Kennis en inspiratie: blijf leren en ontwikkelen
In onze kennisbank vind je waardevolle artikelen en casestudy’s die je helpen bij het verbeteren van je gesprekscyclus en het voeren van effectieve ontwikkelgesprekken:
- Case study: De kracht van de continue dialoog – HumanTotalCare – HumanTotalCare is een toonaangevende organisatie met merken zoals ArboNed. Het traditionele beoordelingssysteem voldeed niet meer aan de verwachtingen en behoeften.
- Artikel: ‘Functioneringsgesprekken afschaffen? Maar wat dan?’ – In tegenstelling tot traditionele functioneringsgesprekken, waarbij de leidinggevende de prestaties van de medewerker beoordeelt, wordt in ontwikkelgesprekken veel meer de nadruk gelegd op de zelfevaluatie van de medewerker. De medewerker wordt uitgenodigd om zelf kritisch te kijken naar zijn/haar eigen functioneren en om de sterke punten en verbeterpunten te benoemen.
- Case study: Versterking van professionele groei bij ROC Nijmegen – De introductie van de verbeterde gesprekscyclus – ROC Nijmegen streeft ernaar een dynamische leeromgeving te creëren waar studenten, vakmensen en docenten samenwerken om talent te ontdekken en ambities te realiseren. De verbeterde gesprekscyclus ondersteunt deze ambitie door voortdurende ontwikkeling en positieve feedback te bevorderen.
- Case study: Van beoordelingsgesprekken naar een vernieuwde gesprekscyclus: feedforward bij ICTU – “De gesprekscyclus werd door velen ervaren als een ‘moetje’. We wilden meer focus op de ontwikkeling van medewerkers en minder op prestaties.” – Lea Mazor
We bieden daarnaast, indien gewenst, ook praktische tools zoals de feedforward analyse™, die je helpt om het maximale uit je ontwikkelgesprekken te halen en je medewerkers te motiveren voor toekomstgerichte groei.
Meer weten?
Wil je van traditionele functioneringsgesprekken naar een vernieuwde gesprekscyclus? Neem contact met mij op en ontdek hoe onze maatwerkprogramma’s voor leidinggevenden en medewerkers bijdraagt aan een ontwikkelingsgerichte cultuur binnen jouw organisatie.