Ambities waarmaken, (team)doelen realiseren en dat samen met je collega’s. Je bent er dagelijkse mee bezig. Ambities voor jezelf, team en/of organisatie. Deze ambities en doelen kunnen heel verschillend zijn. De meeste vragen over begeleiding bij het waarmaken van de ambities die wij ontvangen gaan over:
- de onderlinge samenwerking binnen het (management)team verbeteren;
- (nieuwe) positionering van het team of afdeling;
- het verbeteren van de resultaten;
- de aanspreekcultuur en onderlinge samenwerking verbeteren;
- groei en ontwikkeling van alle medewerkers stimuleren (van functioneringsgesprek naar ontwikkelgesprek);
- meer innovatie en dynamiek binnen de organisatie.
Wat jullie ambitie ook is, je zet je er dag in dag uit voor in. Daarbij wil je de beste mensen betrekken, duidelijke doelen afspreken en alles in het werk stellen om je medewerkers aan het behalen van deze doelen te laten bijdragen. Het liefst nog vanuit hun eigen krachten en kwaliteiten.
Direction helpt veel profit-, non-profit- en overheidsorganisaties bij het waarmaken van hun ambities en doelen. Van inspirerende workshops tot intensieve begeleidingstrajecten. Neem dan contact op met Marco Schreurs of Muriel Schrikkema (035-6037979) voor meer informatie.
“Om ons bedrijf, RTL, succesvol te laten blijven, hebben we onze visie en strategie aangescherpt en in kaart gebracht welke aspecten van onze cultuur aandacht nodig hadden. Er moest een open en transparante feedbackcultuur komen, waarbinnen iedereen goed geïnformeerd is over op wat we moeten doen en hoe we het moeten doen. Of: hoe we het beter kunnen doen. Doelen stellen, kunnen we allemaal wel. En meestal begrijpen we ook wel WAAROM we dat precies moeten doen. Maar HOE we dat precies moeten doen. Zo’n uitleg krijg je niet vaak. Maar die vraag werd wél duidelijk beantwoord tijdens de workshops die we hebben gevolgd rond een positieve feedbackcultuur.
Er is een heel nieuwe positieve feedbackcultuur ontstaan binnen RTL.”
Hetty Birkhoff, voormalig manager Learning & Development, RTL Nederland
In de praktijk is ambities waarmaken vaak lastig
We zien regelmatig dat het niet of maar gedeeltelijk lukt de gestelde doelen waar te maken. Wellicht zijn de volgende voorbeelden herkenbaar? Je merkt bijvoorbeeld dat:
- je niet het optimale uit je mensen haalt;
- de echte passie en maximale inzet bij sommige medewerkers niet aanwezig is;
- projecten worden gestart maar te laat of niet worden afgerond;
- medewerkers elkaar in kwaliteiten wel aanvullen, maar dat verschillen tot strijd leiden;
- teamleden wel hard werken, maar allemaal hun eigen koers varen;
- medewerkers wel JA hebben gezegd tegen jullie ambities, maar dat de daadkracht om tot actie over te gaan te wensen over laat;
- het meeste over elkaar gezegd wordt in kleine kring bij het koffiezetapparaat of ‘onder water’ blijft hangen.
Organisaties en leiders die streven naar high performance weten dat ze samen met hun medewerkers een succes moeten maken van hun organisatie(-onderdeel). Samen wil je bepaalde collectieve ambities waarmaken, waar een ieder zich ten volle aan committeert. Iedere medewerker draagt met passie en enthousiasme bij vanuit zijn/haar eigen kwaliteiten.
Heel mooi, maar in de praktijk hartstikke lastig. Je bent niet de enige leidinggevende die de spanning kent en voelt tussen wat rationeel logisch lijkt en hoe het waarmaken van ambities in de praktijk daadwerkelijk vorm krijgt.
Allereerst is het aantrekken van medewerkers met diverse kwaliteiten (te achterhalen met de feedforward analyse™) al een kunst op zich voor veel leidinggevenden. Toonaangevende (brein)onderzoeken laten zien dat ‘alles wat anders is en je niet kent’ lastig is om te betrekken. En als er dan een diversiteit aan kwaliteiten aanwezig is, hoe krijg je deze op één lijn? Hoe zorg je ervoor dat alle medewerkers hun kwaliteiten gaan inzetten voor het waarmaken van jullie ambities? En dat ze daarin ook nog eens prettig samenwerken met elkaar? Ieder denkt en handelt vanuit mogelijk andere drijfveren en persoonlijke ambities, met alle consequenties van dien…
Daarnaast wil je als organisatie flexibel blijven inspelen op veranderingen in de markt. Wil je innovatief en onderscheidend zijn en blijven. Telkens opnieuw heb je met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen over wat werkt en niet werkt.
Kortom: ambities waarmaken is heel complex en zeker als je deze met elkaar wilt waarmaken!
Ambities waarmaken: vergelijk het met een dieet
Organisatie(-onderdelen) die we begeleiden geven we niet alleen inzichten waar ze zich op moeten richten, maar ook handvatten om de intenties daadwerkelijk om te zetten in concrete resultaten. Resultaten op de lange termijn, waarbij alle kwaliteiten worden betrokken en ten volle benut. Dat betekent dat we verder gaan dan ‘oppervlakkige’ tips en tricks voor de korte termijn.
We merken bij onszelf en bij klanten die we begeleiden dat het volhouden van de juiste focus op de lange termijn vaak lastig blijkt. Je kan het vergelijken met een dieet. Je weet na wat inzichten op te doen precies hoe het moet en hoe je je eetpatroon moet veranderen. En je bent je ervan bewust dat je meer moet bewegen, meer water moet drinken, gezonder moet eten, enzovoort. Geen gebrek aan goede voornemens om ermee aan de slag te gaan. Maar in werkelijkheid word je regelmatig verleidt hiervan af te wijken en geef je door het uitblijven van snelle resultaten misschien wel op. Of je komt op basis van discipline en doorzettingsvermogen een eindje op weg, echter vervalt weer in oude patronen.
Als je weet waar specifiek op te focussen en naar te acteren en op welke wijze, is de kans veel groter dat ieder hieraan wil bijdragen en je het maximum uit het potentieel van je mensen en team(s) haalt. Om zo intenties rond het waarmaken van jullie ambities, ook op de lange termijn, samen werkelijkheid te laten worden.
“Zonder ambitie, ga je hard en snel maar niet dezelfde kant op’,
‘zonder commitment houdt je team het niet vol’ en ‘zonder actie blijft het bij mooie intenties’!”
Muriel Schrikkema
Van Ambitie naar Commitment naar gedragen Acties
We verwijzen regelmatig naar manieren die in de praktijk bewezen zijn en die zijn gebaseerd op (wetenschappelijk) onderzoek. Deels uitgevoerd binnen Direction en ons eigen HPO Center, maar ook daarbuiten.
Via duidelijke programmaonderdelen krijg je concrete handvatten waarmee je aan de slag kunt. Er zijn drie zaken die hierbij de kapstok vormen:
- Ambitie helder maken – hoe willen jullie je team ambitie bereiken en op welke wijze? hoe helder is het wat je wilt bereiken met je team? En hoe wil je dat bereiken? Weten al je verschillende teamleden dat ook? Wat vraagt dat van je teamleden?
- Commitment bespreekbaar maken en stimuleren – willen jullie dit echt (samen)?: waarom en hoe graag willen jullie dat bereiken, in samenwerking met elkaar en anderen? Hoe passen individuele ambities bij de collectieve ambitie? En hoe open staan jullie voor verschillen in kwaliteiten en commitment? Hoe frequent gaan teamleden de robuuste dialoog aan hierover met elkaar?
- Actie (blijvend) initiëren – wat gaan jullie doen en hoe houd je vol: in hoeverre komen je teamleden gedisciplineerd tot actie, bouwen zij aan vertrouwen, durven zij te experimenteren en te leren, betrekken zij andere meningen en kwaliteiten en komen zij op zaken terug, spreken ze elkaar aan op gedrag en vallen jullie niet terug in oude patronen?
De focus zal onafhankelijk van jullie ambitie(s): ‘Alles Inclusief‘ zijn:
- hoe geef je Ambitie, Commitment en Actie met elkaar vorm? ‘want zonder ambitie, ga je hard en snel maar niet dezelfde kant op’, ‘zonder commitment houdt je team het niet vol’ en ‘zonder actie blijft het bij mooie intenties’.
- én hoe includeer en benut je daartoe alle aanwezige kwaliteiten in je afdeling en team(s)? want samen heb je de klus te klaren en homogene teams presteren nog slechter dan heterogene teams wanneer de verschillende kwaliteiten niet optimaal geïncludeerd en benut worden.
Graag ondersteunen wij ook jou en je collega’s bij het waarmaken van jullie ambities. Dit doen we binnen vele organisaties, waaronder: gemeente Maastricht, RTL Nederland, ABN Amro bank, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Wageningen Universiteit & Research, Hands On Information Management, Merem Medische Revalidatie, Staatsbosbeheer, Scholengroep Het Plein, Nederlandse Gasunie en Liandon.
Wil je ook jullie ambities waarmaken en omzetten naar gedragen acties? Neem dan contact op met Marco Schreurs of Muriel Schrikkema (035-6037979).