Maatwerktraining: Effectief omgaan met laag en hoog presteerders
Hoe ga je om met de positieve en negatieve uitschieters in je team? Waarom de training: Effectief omgaan met laag en hoog presteerders?
Deze training gaat niet over de middelmaat, maar hoe je middelmaat in jouw team kunt ontstijgen. Wat doe je met die medewerkers die het teamresultaat zeer positief of negatief beïnvloeden? Hoe ga je met ze om? Hoe inspireer je ze? Wie moet er welke aandacht krijgen? Moet je de hoog en laag presteerders laten samenwerken of juist niet? Wanneer is het genoeg met laag presteerders en is afscheid nemen de oplossing?
REFERENTIES
“Veel inzicht gekregen op het gebied van persoonlijke veranderingen die je kan toepassing in de aansturing.”
Alyanne Westerveen – Westerduin Groep“Inspirerend programma, nieuwe inzichten met praktische tools.”
Carin Bobeldijk – RVO“Zeer goed en verhelderend. De vragen die ik had zijn concreet beantwoord. Ik kan hierdoor mijn managementstijl aanpassen en deze effectiever maken!”
Iris Groustra, Global Manager Financial Markets bij ING Bank N.V“Programma sluit perfect aan bij het HPO traject dat we met het management team volgen. Dit helpt ons zeker verder!”
Mieke van de Pasch, beleidsmedewerker personeel bij stichting KPOA“Goed en gedegen verhaal. Door combinatie van een brede kijk op het onderwerp, maar ook een zeer gerichte focus op concrete details werd het zeer boeiend en praktisch toepasbaar!”
Ingeborg Hensen, Afdelingshoofd Verzekering Burgers bij College voor zorgverzekeringen“De workshop over effectief omgaan met laag- en hoogpresteerders heeft alleen maar voordelen. Zeker vandaag. Er is een hoge werkdruk. Je werkt vaak met minder mensen, maar er moet wel meer gebeuren. En het werk moet af! Dus wat moet je dan doen? Als je niet enkel rekent op hoogpresteerders en ook meer potentieel begint te zien in laagpresteerders, biedt dat alleen maar voordelen. De lesstof is heel praktisch gericht. De cursus lééft echt”.
Anja Bon – Beheerder Kasteel Groeneveld – Staatsbosbeheer“Theoretisch met prachtige praktijkvoorbeelden. Gewoon Top!”
Roy de Wit, SNT“Dank voor de inspirerende workshop! Veel informatie, heel praktisch en duidelijk door de praktijkvoorbeelden.”
Angela Buizer, 2Samen
Ons wetenschappelijk onderzoek naar high performance organisaties (HPO) staat zeer in de belangstelling. Deze training gaat over hoe HPO organisaties met laag presteerders omgaan en hoe ze toptalent nog verder laten bloeien. Hoe balanceer je als manager tussen top en slecht presterend talent in je team? Het niet besluitvaardig omgaan met laag presteerders, maar ‘je kop in het zand steken’ als manager is een keuze die veel managers maken, maar bouwt niet aan HPO prestaties. Vaak weten managers uit onmacht niet wat ze kunnen en mogen doen. Met nietsdoen houd je als manager het laag presteren zelf in stand, want je geeft zo gelegenheid aan de laag presteerders ermee weg te komen. En erger nog … alle aandacht die je besteedt aan je laag presteerders, missen je hoog presteerders. Die medewerkers die je team en organisatie juist succesvol de toekomst in koersen!
Je bent het jezelf en je hoog presteerders verplicht besluitvaardiger en daadkrachtiger om te gaan met je laag presteerders: geeft ze de juiste aandacht of stuur ze weg! De tijd die je daardoor overhoudt wil je effectief besteden aan je hoog presteerders. Deze training gaat dus niet over de middelmaat.
Beschrijving van de training Effectief omgaan met laag en hoog presteerders
Tijdens deze training wordt inzicht gegeven in hoe je de negatieve en positieve uitschieters in je team effectief kunt managen. De redenen waarom het toch zo lastig is om succesvol om te gaan met medewerkers die niet-presteren komen aan bod, omdat er daardoor ook vaak te weinig tijd overblijft voor je hoog-presteerders.
Op basis van de feedforward analyse™ krijg je inzicht welke kwaliteiten jij bezit om effectief om te gaan met laag en hoog presteerders. Waar doe je het goed en waar zit ruimte voor betering.
Handvatten worden uitgereikt om verbeteringen boven tafel te krijgen en je organisatie(-onderdeel) naar een hoger plan te tillen. Ook besteden we uitgebreid aandacht aan de door jou ingebrachte casus. We werken samen aan een concreet en actueel actieplan ten aanzien van jouw medewerker(s). Hoe kun jij als leidinggevende of projectverantwoordelijke meer het verschil maken, zowel met je laag presteerders als met je hoog-presteerders?
Onderwerpen die in de training aan bod komen:
- Op basis van de feedforward analyse™ krijg je inzicht welke kwaliteiten jij bezit om effectief om te gaan met laag en hoog presteerders.
- Waar doe je het goed en waar zit ruimte voor verbetering?
- Hoe voert een High Performance Manager de dialoog met medewerkers?
- Hoe neem je medewerkers beter mee in verbetertrajecten?
- Wat maakt dat medewerkers laag presteren?
- Wat doe je als de medewerker zijn/haar eigen houding niet ziet?
- Hoe treed je besluitvaardig op tegen laag presteerders?
- Hoe ga je om met flexwerkers en millennials?
- Wanneer weet je zeker dat je er voldoende aan hebt gedaan?
- Hoe voorkom je dat medewerkers die wel flexibel meebewegen en hoog presteren, het ondermaats presteren van collega’s continu opvangen?
- Hoe blijf je hoog presteerders optimaal coachen en motiveren?
- Hoe geeft een High Performance Manager feedback aan zijn/haar medewerkers?
Resultaat van deze training is antwoord op bovenstaande vragen en een actieplan op maat voor de door jou ingebrachte casus.
feedforward analyse™
Tijdens deze training maken we gebruik van Direction’s feedforward analyse™: een breinvriendelijk, positief op groei georiënteerde 360 graden feedbackinstrument. Omdat de deelnemers reeds bij de training ‘Effectieve Aanspreekcultuur’ de feedforward rapportage hebben ontvangen, gebruiken we deze ook tijdens deze training. Hiervoor worden uiteraard geen extra kosten in rekening gebracht. Wel ontvangen de deelnemers een week voor de training nogmaals hun rapportage met daarbij een nieuwe huiswerkopdracht.
Direction facilitator: Muriel Schrikkema, mede-oprichter en partner van Direction, Mrs. feedforward.
Muriel geeft de deelnemers graag handvatten om verbeteringen boven tafel te krijgen en uw organisatie(-onderdeel) naar een hoger plan te tillen. Zij is inhoudelijk verantwoordelijk voor het ontwerp en voor de inhoudelijke- en procesbegeleiding tijdens de sessie.
Muriel is een energieke facilitator, trainer en coach op het gebied van leiderschap en diversiteit, met als specialisatie het creëren van open- en actiegerichte aanspreekculturen middels feedforward. Zij is psychologe en ontwerpt en begeleidt al ruim 18 jaar programma’s met een duidelijk resultaat en impact, voor zowel individu als de organisatie, voor ogen. Dat vormt haar doel en leidraad. Muriel, ook wel bekend als Mrs. Feedforward, is een kei in het blootleggen en benutten van potentie en kwaliteiten bij individuen en teams. Dit doet zij door naast zich te richten op ontwikkelpunten, de aanwezige positieve kwaliteiten als hefboom voor het vergroten van effectiviteit te gebruiken.
Neem contact op met Muriel (schrikkema@dir.nl) voor vragen over de mogelijkheden van een maatwerkprogramma binnen jouw team/afdeling of organisatie.