nl

en

Constructieve feedback en feedforward voor een positieve aanspreekcultuur

Wil je een werkomgeving waarin medewerkers en leidinggevenden elkaar op een positieve en constructieve manier aanspreken? Ontdek hoe constructieve feedback en feedforward bijdragen aan betrokkenheid, samenwerking en groei. Lees verder voor inspirerende cases, praktische artikelen en maatwerktrainingen die jouw organisatie ondersteunen.

Constructieve feedback en een positieve feedforward aanspreekcultuur

Wil je een werkomgeving waarin collega’s elkaar op een positieve en toekomstgerichte manier aanspreken? Een cultuur waarin feedback geen kritiek is, maar een motiverend middel om samen verder te groeien? Wij geloven dat constructieve feedback, oftewel feedforward, de sleutel is tot een sterke aanspreekcultuur. Het helpt teams niet alleen te focussen op wat goed gaat, maar ook op hoe kwaliteiten verder kunnen worden benut om gezamenlijke doelen te bereiken.

Feedforward benoemt wat goed gaat én voegt concrete verbetersuggesties toe om groei te stimuleren. Het is een positieve, toekomstgerichte aanpak die vertrouwen en samenwerking versterkt, terwijl teamleden elkaar constructief en motiverend aanspreken.

Ontdek op deze pagina hoe onze aanpak met constructieve feedback en feedforward jouw organisatie helpt om een positieve aanspreekcultuur te creëren.

“De verschillende aandachtsgebieden binnen de GHOR waren eigenlijk een beetje losse eilandjes. Het doel was om een hechter team te vormen, waarbij collega’s elkaar durven aanspreken op een positieve en constructieve manier.”
Jacqueline van Dormolen – GHOR Hollands Midden

Wat is constructieve feedback en een feedforward aanspreekcultuur?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen hoe constructieve feedback, feedforward en een feedforward aanspreekcultuur samenhangen. Samen vormen ze de basis voor positieve en effectieve communicatie binnen teams en organisaties.

Constructieve feedback

Constructieve feedback is gericht op het versterken van kwaliteiten en het stimuleren van ontwikkeling. Het combineert het benoemen van wat goed gaat met concrete suggesties voor verbetering. Hierdoor drukt feedback niet alleen waardering uit, maar geeft het ook duidelijke richting. Deze benadering zorgt ervoor dat feedback niet afwijzend voelt. Integendeel, het motiveert de ontvanger om vooruit te kijken en te groeien.

Feedforward

Feedforward is de sleutel tot effectieve en constructieve feedback. Het legt de nadruk op positieve en toekomstgerichte gesprekken die zorgen dat feedback daadwerkelijk iets doet met de ontvanger. Door sterke punten te benoemen én concrete verbetersuggesties te geven, ontstaat een dialoog die vertrouwen versterkt, defensieve reacties voorkomt en motivatie stimuleert.

Een feedforward aanspreekcultuur

Een feedforward aanspreekcultuur ontstaat wanneer constructieve feedback de norm is binnen een organisatie. Medewerkers voelen zich veilig om elkaar aan te spreken en zien gesprekken als een kans om samen sterker te worden. In zo’n cultuur is de focus niet op wat misging, maar op wat goed gaat én hoe dat verder uitgebouwd kan worden om gezamenlijke doelen te bereiken.

“Feedforward is nu een bekend begrip binnen AstraZeneca. Het is een waardevolle manier om op een positieve manier samen verder te bouwen en ruimte te maken voor een gesprek zonder te veel emotie of irritatie en anders worden deze bespreekbaar gemaakt.”
Patty Scholten, HR Site Lead en MT-lid bij AstraZeneca Nijmegen

Waarom is constructieve feedback belangrijk voor organisaties?

Een cultuur waarin constructieve feedback en een feedforward aanspreekcultuur centraal staan, creëert een veilige en motiverende werkomgeving. Medewerkers en teams spreken elkaar op een positieve en concrete manier aan. Dit versterkt niet alleen de samenwerking, maar stimuleert ook groei en innovatie. Constructieve feedback laat medewerkers zien dat hun inspanningen worden gewaardeerd. Tegelijkertijd biedt het hen handvatten om zich verder te ontwikkelen.

Wanneer teams feedback zien als een kans om samen sterker te worden, ontstaat blijvende betrokkenheid. Dit leidt tot betere resultaten. Organisaties met een feedforward aanspreekcultuur zien medewerkers die gemotiveerd zijn. Ze zijn bereid om samen te leren en nemen verantwoordelijkheid voor zowel persoonlijke als gezamenlijke doelen.

De 10 voordelen van constructieve feedback en een feedforward aanspreekcultuur:

  1. Groei en innovatie: Medewerkers worden gestimuleerd om sterke punten verder te benutten en creatieve oplossingen te ontwikkelen, wat bijdraagt aan een cultuur van voortdurende verbetering.
  2. Hogere betrokkenheid en motivatie: Positieve en constructieve gesprekken versterken de motivatie, omdat medewerkers zich gehoord en erkend voelen. Dit leidt tot betere prestaties en sterkere samenwerkingen.
  3. Sterkere samenwerking en teamdynamiek: Teams die elkaar constructief aanspreken, werken effectiever samen en creëren een cultuur van vertrouwen en respect.
  4. Verhoogde medewerkerstevredenheid en retentie: Door constructieve feedback voelen medewerkers zich onderdeel van het succes van de organisatie, wat hun tevredenheid vergroot en verloop verlaagt.
  5. Effectievere probleemoplossing: Een veilige aanspreekcultuur moedigt medewerkers aan om uitdagingen openlijk te bespreken en samen tot betere oplossingen te komen.
  6. Minder ziekteverzuim en meer welzijn: Een positieve werkomgeving vermindert stress en burn-out, wat resulteert in minder verzuim en meer productiviteit.
  7. Hogere klanttevredenheid: Betrokken en gemotiveerde medewerkers dragen direct bij aan een betere klantervaring en loyaliteit.
  8. Vergroting van zelfvertrouwen en eigenaarschap: Constructieve feedback geeft medewerkers vertrouwen in hun kwaliteiten en moedigt hen aan om verantwoordelijkheid te nemen voor hun ontwikkeling en bijdrage aan het team.
  9. Versnelling van ontwikkeling: Door een focus op sterke punten en praktische verbeterpunten ontstaat een leeromgeving waarin medewerkers sneller groeien, zowel persoonlijk als professioneel.
  10. Bevordering van een leercultuur: Feedback wordt gezien als een kans om te leren, wat een cultuur creëert waarin medewerkers openstaan voor groei en continu verbeteren.

Onze programma’s ondersteunen teams bij het opbouwen van een feedforward aanspreekcultuur waarin constructieve feedback de basis vormt. Met praktische tools en een focus op samenwerking, helpen we organisaties om een werkomgeving te creëren die groeit en bloeit door positieve en effectieve communicatie.

Onze maatwerkprogramma’s voor constructieve feedback en een feedforward aanspreekcultuur

Wij bieden niet alleen maatwerkprogramma’s, maar ook inspirerende workshops, coaching en intervisie. Hiermee ondersteunen we medewerkers en leidinggevenden bij het versterken van hun vaardigheden en het creëren van een cultuur waarin constructieve feedback en feedforward centraal staan. Positieve en toekomstgerichte gesprekken worden onderdeel van de dagelijkse praktijk, waardoor teams beter samenwerken en gezamenlijk succes behalen.

Hieronder vind je een aantal van onze maatwerkprogramma’s:

Onze programma’s helpen medewerkers en leidinggevenden om wat ze leren direct toe te passen in de praktijk. Dit heeft een merkbare impact op hun persoonlijke ontwikkeling én op de samenwerking binnen teams. Hiermee bouw je aan een duurzame, motiverende aanspreekcultuur.

“We wilden een training die niet alleen inzicht gaf, maar ons ook actief liet oefenen met elkaar aanspreken en feedforward geven. De aanpak van Muriel sprak ons aan omdat deze wetenschappelijk onderbouwd is en tegelijkertijd heel praktisch.”
Daniëlle Bimmel, Team Communicatie – Hecht

Wat maakt onze aanpak uniek?

Wij hebben meer dan 25 jaar ervaring in het versterken van communicatie en samenwerking binnen teams en organisaties. Onze focus ligt op het verankeren van constructieve feedback en een feedforward aanspreekcultuur die organisaties helpt om blijvend te groeien. Onze maatwerkprogramma’s, inspirerende workshops en coaching worden geleid door Muriel Schrikkema. Ze zijn volledig afgestemd op de specifieke uitdagingen en doelen van jouw organisatie.

Wat ons onderscheidt:

Met onze aanpak versterken we leidinggevenden in hun communicatie- en coachingsvaardigheden. Daarnaast ondersteunen we teams om beter samen te werken en gezamenlijke doelen te bereiken.

Kennis en inspiratie: blijf ontwikkelen

In onze kennisbank vind je inspirerende artikelen, casestudy’s en video’s over constructieve feedback en een feedforward aanspreekcultuur. Ontdek hoe deze benadering bijdraagt aan sterkere samenwerking, betere communicatie en duurzame resultaten. Bekijk praktijkvoorbeelden en inzichten die laten zien hoe organisaties succes behalen door een positieve en toekomstgerichte aanspreekcultuur.

Meer weten?

Wil je een aanspreekcultuur opbouwen die motiveert en groei stimuleert?
Neem contact op met Muriel Schrikkema en ontdek hoe onze maatwerkprogramma’s jou en je team ondersteunen bij het constructief en positief aanspreken van elkaar.

schrikkema@dir.nl

Gerelateerde Cases en Artikelen

Cases

Van beoordelingsgesprekken naar een vernieuwde gesprekscyclus - feedforward bij ICTU

Van beoordelingsgesprekken naar een vernieuwde gesprekscyclus: feedforwa...

RTL Nederland - workshop positieve feedbackcultuur

Creëren van een positieve feedbackcultuur binnen RTL

Elkaar constructief aanspreken bij GHOR Hollands Midden

Elkaar constructief aanspreken bij GHOR Hollands Midden – de impac...

Een open en positieve aanspreekcultuur binnen ons team stimuleren

Meer

Artikelen

Hoe zorg ik dat mijn teamleden elkaar aanspreken?

Hoe zorg ik dat mijn teamleden elkaar aanspreken?

Constructieve feedback geven op ongewenst gedrag

Constructieve feedback geven op ongewenst gedrag: 7 tips!

Motiverende gesprekstechnieken: voorbeelden van de feedforward-aanpak

Motiverende gesprekstechnieken: voorbeelden van de feedforward-aanpak

Elkaar aanspreken op gedrag: de basis voor een sterker team

Elkaar aanspreken op gedrag: de basis voor een sterker team

Meer