(035) 603 7979

nl

en

Experts

Muriel Schrikkema – Mrs. Feedforward

Muriel is er van overtuigd dat iedereen in staat is om meer te bereiken door het beter benutten van de eigen en elkaars kwaliteiten. Ze is een expert in het creëren van een positieve, open- en actiegerichte cultuur, waarin diverse kwaliteiten worden geïncludeerd en benut. Ze is een veelgevraagd expert rond feedforward (ontwikkelgesprekken), inclusie, teamontwikkeling, High Performance Leiderschap en samenwerken.

Lees verder

Marco Schreurs – HPO expert

Voor Marco gaat er niets boven het bouwen aan High Performance Teams en Organisaties. Zijn kracht zit in het combineren van bewezen inzichten met inspirerende voorbeelden. Marco is verantwoordelijk voor o.a. de HPO-diagnose en de feedforward analyse™. Marco schreef de bestsellers Animal Firm en Een High Performance Organisatie … Wat is dat?

Lees verder

Esther Mollema – Mrs. Mindbugs

Esther Mollema gelooft dat de kracht van organisaties ligt in onze individuele verschillen. Ze is een expert en auteur over hoe diversiteit tot stand kan worden gebracht voor betere financiële en strategische resultaten. Als veelgevraagd spreker en trainer deelt Esther haar inzichten in succesvol ondernemen, High Performance Organisaties (HPO) en Inclusie & Diversiteit.

Lees verder

Direction Europe BV

Havenstraat 39
1211 KG Hilversum
Telefoon 035 – 603 7979
E-mail: info@dir.nl
Bankrekening: NL31 FVLB 0699 0131 78

Programma's op ieder niveau

Open programma’s (klassikaal en online)

Naast veel maatwerk trainingen die wij (vrijgesteld van btw) voor veel profit, non-profit en overheidsorganisaties verzorgen, organiseren wij ook enkele reguliere trainingen (open inschrijving). Individuele trainingen die direct bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en het succes van je team / organisatie.

Lees verder

De meetlat van Direction

Lees verder

Maatwerk programma’s

We zijn al meer dan 20 jaar een A-merk op het gebied van high performance leiderschap, feedforward (ontwikkelgesprek), teamontwikkeling en diversiteit & inclusie. De doelen van jezelf, je team of organisatie vormen de basis. We helpen organisaties bij het krijgen van inzicht en dat te vertalen naar resultaat. We denken graag met je mee, ontwerpen interventies en helpen je het gewenste resultaat te realiseren.

lees verder

Cases

Elkaar constructief aanspreken bij GHOR Hollands Midden – de impact van feedforward training op samenwerking en aanspreekcultuur

SAMENVATTING: GHOR Hollands Midden coördineert medische hulpverlening tijdens rampen en crises. Jacqueline van Dormolen legt uit hoe feedforward communicatie de samenwerking en aanspreekcultuur binnen de organisatie aanzienlijk heeft verbeterd. Door de training, verzorgd door Muriel Schrikkema, hebben medewerkers geleerd om positieve feedback te geven en te ontvangen, wat leidde tot een cultuur van openheid en vertrouwen. Vergaderingen zijn nu effectiever en teamleden durven elkaar constructief aan te spreken. De organisatie plant regelmatig teambuildingdagen om deze positieve veranderingen te bestendigen.


Elkaar constructief aanspreken bij GHOR Hollands Midden

De impact van feedforward training op samenwerking en aanspreekcultuur

GHOR Hollands Midden, de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio coördineert de geneeskundige hulpverlening tijdens rampen en crises. Jacqueline van Dormolen, ondersteuner crisisfunctionarissen en vakbekwaamheid, licht toe hoe GHOR Hollands Midden functioneert en hoe zij bijdraagt aan de crisisbeheersing.

Jacqueline beschrijft de organisatie als een netwerkorganisatie die zorg- en veiligheidspartners met elkaar verbindt. GHOR Hollands Midden komt in actie bijElkaar constructief aanspreken bij GHOR Hollands Midden rampen en crises, maar ook bij incidenten zoals ernstige verkeersongevallen. “Rampen en crises klinkt heel groot, maar onze functionarissen worden bijvoorbeeld ook opgeroepen als er drie of meer ambulances worden ingezet, zoals bij een wegongeval,” legt Jacqueline uit. Jacquelines rol omvat het ondersteunen van de crisisfunctionarissen en het organiseren van trainingen en oefeningen om de vakbekwaamheid te waarborgen.

Behoefte om elkaar constructief aan te spreken

De behoefte aan een training voor een constructieve aanspreekcultuur kwam naar voren tijdens een intern ontwikkelingstraject. “De verschillende aandachtsgebieden – vakbekwaamheid, crisisbeheersing, risicobeheersing en relatiebeheer – binnen de GHOR waren eigenlijk een beetje losse eilandjes. De agenda’s hier zijn altijd bomvol en daardoor werd een tekort aan samenhang tussen alle aandachtsgebieden ervaren. Het doel was om een hechter team te vormen, waarbij collega’s elkaar durven aanspreken op een positieve en constructieve manier.”

De training feedforward communicatie

GHOR Hollands Midden koos voor een training in feedforward communicatie, verzorgd door Muriel Schrikkema van Direction. Feedforward communicatie richt zich op het geven en ontvangen van feedback op een manier die bijdraagt aan de samenwerking, gemeenschappelijke doelen en persoonlijke ontwikkeling.

De training gaf de deelnemers inzicht in de kernprincipes van feedforward communicatie, zoals het belang van positieve feedback, elkaar constructief aanspreken het actief luisteren naar collega’s en het stellen van open vragen. Deze principes helpen niet alleen om de communicatie te verbeteren, maar ook om een cultuur van openheid en vertrouwen te creëren binnen het team. Deelnemers leerden dat feedforward communicatie niet alleen gaat om het benoemen van wat goed gaat, maar ook om het erkennen van wat beter kan en hoe dit verder ontwikkeld kan worden. Dit draagt bij aan een positieve werkomgeving waar medewerkers zich gewaardeerd en gemotiveerd voelen.

Een ander belangrijk inzicht was het vermogen om weerstand te herkennen en te bespreken zonder dat dit leidt tot defensieve reacties. Door praktische oefeningen en realistische scenario’s konden de deelnemers hun gespreksvaardigheden in een veilige setting verbeteren.

“We waren heel blij dat we na de selectie voor Muriel hadden gekozen. Ze bracht een fijne energie mee waardoor zelfs de meest kritische mensen meededen,” vertelt Jacqueline. “Door de manier waarop Muriel het bracht, haar enthousiasme en scherpte, kreeg ze iedereen mee. Ze gebruikte humor en had een energieke manier om mensen te motiveren. Dat vond ik heel knap.”

De training door Muriel Schrikkema heeft aangetoond dat met de juiste aanpak en inzichten, een organisatie haar interne samenwerking en aanspreekcultuur aanzienlijk kan verbeteren, wat uiteindelijk bij GHOR Hollands Midden leidt tot een betere samenwerking.

Verandering en impact

Jacqueline merkt op dat de training een positieve impact had op het team. “Een leuke oefening tijdens de training was een soort speeddate waarbij de deelnemers één op één ter plekke feedforward gaven over wat ze goed vonden aan elkaar en wat zij elkaar gunden, in het kader van nog beter de gezamenlijke ambities realiseren. Iedereen deed daar op een positieve manier aan mee,” vertelt Jacqueline.

Sinds de training ziet Jacqueline een duidelijke verandering in de organisatiecultuur. “Vergaderingen zijn nu bijeenkomsten waarin teamleden actief deelnemen en zich kwetsbaar durven opstellen.” Ze voegt toe: “Soms botst het ook wel eens, en dat is prima, want het wordt daarna meteen opgepakt en uitgesproken. Er is een bewustwording gekomen dat het niet altijd heel moeilijk en ingewikkeld hoeft te zijn om iemand aan te spreken, en dat je dat op een goede en positieve manier kunt doen.”

Er is een werkomgeving ontstaan waarin medewerkers hun zorgen en uitdagingen durven delen, wat bijdraagt aan een sterkere teamdynamiek. “Dat is heel fijn om te ervaren. En er is nu ook meer samenwerking tussen de verschillende aandachtsgebieden,” aldus Jacqueline.

Toekomstperspectieven

Om de positieve veranderingen vast te houden, plant GHOR Hollands Midden regelmatige themadagen buiten kantoor, met een focus op teambuilding en het verder ontwikkelen van de aanspreekcultuur. “Want we realiseren ons dat het in het DNA brengen om herhaling en oefening vraagt,” vertelt Jacqueline.

De training door Muriel Schrikkema heeft duidelijk aangetoond dat met de juiste aanpak en inzichten, een organisatie zoals GHOR Hollands Midden haar interne samenwerking en aanspreekcultuur kan verbeteren. “Het heeft ons de middelen gegeven om op een positieve manier met elkaar te communiceren, wat onze samenwerking ten goede komt,” concludeert Jacqueline.

Wil  je met je collega’s ook leren hoe je elkaar constructief aanspreekt? Onze maatwerktrainingen rond feedforward en het verbeteren van de aanspreekcultuur kunnen je daarbij helpen. Neem dan contact op met Marco Schreurs of Muriel Schrikkema (T. 035-6037979) voor de mogelijkheden.