Direction – individuele-, team- en organisatieontwikkeling

De impact van loopbaancoaching: van universitair docent naar projectleider

Om de privacy van betrokkenen te waarborgen is deze casus ‘De impact van loopbaancoaching: van universitair docent naar projectleider’ op verzoek van de coachclient geanonimiseerd.
Dr. Bas Janssen, universitair hoofddocent geschiedenis aan de universiteit, leidt het grootschalige ‘XYZ’ project. Het project streeft ernaar om niet alleen historische inzichten te verdiepen, maar ook de hedendaagse percepties van grenzen en cultureel erfgoed te verrijken. Het wordt ondersteund door de nationale wetenschapsagenda en omvat samenwerkingen met bekende andere Nederlandse instellingen. Bas coördineert en optimaliseert de samenwerking binnen deze diverse groep organisaties als projectleider.

Dit artikel beschrijft zijn reis van universitair docent naar universitair hoofddocent en projectleider, ondersteund door zeer praktische en doelgerichte loopbaancoaching.

De behoefte aan loopbaancoaching en een sparringpartner

In zijn nieuwe en uitgebreide rol ontdekte Bas al snel dat de verantwoordelijkheden van het project en de vereiste complexe communicatie voor hem extra ondersteuning noodzakelijk maakten. Zijn eerdere ervaringen in een leiderschapsprogramma, dat zich richtte op zelfontwikkeling voor jonge docent-onderzoekers, had al aangetoond hoe waardevol gerichte loopbaancoaching kan zijn.

Toen de kans zich voordeed om dit grootschalige onderzoeksproject te leiden, aarzelde Bas dan ook niet om Muriel Schrikkema van Direction weer in te schakelen. “Gelukkig is Muriel opgenomen in de coachpool hier op de universiteit. Muriel houdt me een spiegel voor, stelt kritische vragen en daagt me uit,” legt Bas uit. “Ze helpt me om belangrijke inzichten te verkrijgen en mijn uitdagingen op een nieuwe manier te benaderen.”

Praktische aanpak en waardevolle lessen

De casussen die hij met Muriel besprak, hielpen hem om concrete strategieën te ontwikkelen voor de dagelijkse uitdagingen van het project. Een van de meest waardevolste lessen was het ontwikkelen van een communicatiestijl die objectief en niet-confronterend is: “In plaats van te zeggen: ‘Nee, dat vind ik stom’ of ‘Dat wil ik niet,’ zeg ik: ‘Dat past niet bij de gemeenschappelijke doelstellingen van het project.'” Deze benadering hielp hem om beslissingen te nemen zonder ze persoonlijk te maken, een vaardigheid die van onschatbare waarde bleek en blijkt in zijn rol als projectleider.

Loopbaancoaching hielp Bas ook bij het omgaan met lastige situaties, zoals de onderhandelingen met een collega die salarisverlies moest accepteren om deel te nemen aan het project. “Op een gegeven moment zei ik heel concreet: ‘Wat heb jij nodig om ja te zeggen op dit voorstel?’” Thuis zegt mijn dochter ook vaak: “Papa, je hoeft mijn problemen niet op te lossen, je hoeft alleen maar te luisteren” en vragen stellen helpt enorm om actief te kunnen luisteren.” Deze andere aanpak stelt hem nog steeds in staat om constructief te onderhandelen en tegelijkertijd respect te tonen voor de behoeften van anderen.

“Ik ben bewuster en meer in control in een gesprek, dat vind ik heel fijn.”

De impact van Muriel’s loopbaancoaching heeft Bas ook geholpen om strategischer na te denken over zijn communicatie. Hij heeft bijvoorbeeld geleerd om moeilijke gesprekken te voeren; duidelijk te maken wat hij nodig heeft, door het gemeenschappelijk doel altijd voor ogen te houden en door verantwoordelijkheden bij zijn team neer te leggen. Dit blijkt essentieel bij het navigeren door de complexe samenwerkingen binnen het ‘XYZ’ project. “Ik denk nu ook veel meer na over hoe ik een gesprek voer,” vertelt Bas. “Vroeger zou ik gewoon iets doen, maar nu durf ik te zeggen: ‘Hier wil ik nog even over nadenken.’ Of ik laat een stilte vallen, wat ik heel moeilijk vond.” Ik ben bewuster en meer in control in een gesprek, dat vind ik heel fijn.”

De toekomst en blijvende impact van loopbaancoaching

Nu drie jaar in het project ziet Bas nog dagelijks de voordelen van zijn coachtraject. Hij merkt op hoe de loopbaancoaching hem heeft geholpen bij het geven van positieve feedback en het behouden van een goede sfeer in zijn team.

En natuurlijk zijn er nog uitdagingen. “Iedereen hier houdt van samenwerken en ziet geen beren op de weg, maar juist kansen. Ik ben ook iemand die, als er nieuwe kansen komen, er meteen op springt omdat ik het super leuk vind en het belangrijk vind wat we doen.” Bas’ projectmanager heeft andere kwaliteiten en hij zegt dan: “Oké Bas, heel leuk, maar nu moeten we echt naar de eindstreep. Geen side projects meer, we moeten nu afstevenen op de eindstreep om alles goed af te sluiten.”

Het verhaal van Bas illustreert duidelijk de impact van loopbaancoaching en hoe krachtig het kan zijn voor zowel professionele als persoonlijke ontwikkeling. Zijn ontwikkeling van universitair docent naar projectleider is een inspirerend voorbeeld van hoe gerichte loopbaancoaching tot aanzienlijke professionele vooruitgang kan leiden.

“De coaching met Muriel is fantastisch,” concludeert Bas. “Ze is heel warm en empathisch, en we kunnen enorm met elkaar lachen. Ze schat heel goed in wat ik nodig heb, op een aangename en ontspannen manier, zelfs als de materie zwaar is. Het voelt altijd heel veilig en prettig.”

Ben je op zoek naar een ervaren loopbaancoach? Neem dan contact op met Muriel Schrikkema voor het maken van een afspraak.

Mobiele versie afsluiten