Feedforward in Leiderschap – individuele-, team- en organisatieontwikkeling

Wat zie je je teamleden en jezelf (niet) doen?

We merken in de praktijk dat er binnen veel organisaties niet voor 100% goed door teamleden met elkaar wordt samengewerkt. Men bereikt dan ook niet de beste resultaten met elkaar en het potentieel aan kwaliteiten aanwezig in alle teamleden wordt niet volledig benut. Of het nu gaat om een overheids- of zorginstelling of toonaangevende multinational. Het lijkt voor ons allemaal binnen diverse branches nog niet makkelijk onze doelen optimaal te realiseren met elkaar. Er zijn allerlei redenen aan te wijzen waarom dit een grote uitdaging vormt; allemaal herkenbare en soms plausibele redenen of soms ook excuses … We beschrijven er een aantal:

Hoe goed wordt er binnen jouw team samengewerkt? Hoe divers is jouw team? En weten jullie alle verschillen optimaal te includeren? Welke signalen krijg jij die aangeven of jij het volledig potentieel van je mensen al benut of dat dat (nog) beter zou kunnen?

Klik hier voor de 1-daagse teamtraining: Effectiever samenwerken met resultaat

REFLECTIE: Wat zie je je teamleden en jezelf (niet) doen?

Mijn uitnodiging is om bewust naar je team en jullie gewoontes te kijken en op zoek te gaan naar de zaken die optimaal gaan in de onderlinge samenwerking en die niet optimaal gaan. Wat zie je ze en jezelf (niet) doen?

Welke signalen van sub-optimale samenwerking herken jij in je team?

Maar ik wil je nog iets verder uitdagen om bewust naar je eigen team te kijken. Welke signalen herken jij dat samenwerken en elkaars kwaliteiten benutten goed dan wel minder succesvol gaat? Hoe effectief is jouw team of afdeling samen aan het leren de doelen steeds beter te realiseren, vanuit ieders kwaliteiten?

Het is een greep uit de oorzaken waarom het niet altijd lukt om samen te leren steeds beter te worden in het realiseren van gemeenschappelijke doelen vanuit ieders unieke kwaliteiten. Het gevolg is vaak een ‘6-jes’- cultuur of erger.

Kijk je voldoende bewust naar je teamleden? Ken je je mensen voldoende? Met welke blik kijk jij naar je team? Vergroot je alleen de zaken uit die niet goed gaan? Of kun je ook zien wat er wel goed gaat? En als je merkt dat het niet helemaal goed gaat, hoe los je dat dan op? Ga je bijvoorbeeld op de zeepkist staan om nog maar weer een keer de gemeenschappelijke doelen helder te maken? Of ga je mee klagen over de directie die het inderdaad niet begrepen heeft (‘als zij het punt op de horizon al niet eens zien, wat moeten wij dan…?’).

En hoe handel jij wanneer je teamleden over hun collega roddelen die het echt heel anders ziet of handelt dan zij? Doe je met hen mee? Kun jij nog onbevooroordeeld naar diegene luisteren en diens mening includeren en benutten?

Het is best lastig om eerlijk in de spiegel te kijken naar de ineffectieve gedragingen in je team, de aandachtspunten die ‘ruis’ veroorzaken en jezelf de vraag te stellen in hoeverre je deze zelf mede in stand houdt en hoe dit te keren. Zie je de signalen überhaupt dat het niet goed gaat? Dat er ineffectief gedrag getoond wordt (dan wel door jezelf, dan wel door je teamleden) waardoor teamresultaten niet optimaal behaald worden? En dat gebeurt al heel snel en in bijna ieder team.

Mensen drukken hun eigen waarheid door. Ze zoeken elkaar niet frequent genoeg op en/of er vindt te weinig uitwisseling plaats. De mening van bepaalde mensen wordt niet geïncludeerd, beluisterd en serieus genomen (de drie basisbehoeften van ieder mens). En daardoor wordt er ineffectief gedrag vertoond. Kan het zijn dat ook in jouw team sommige van je teamleden zich mogelijk niet volledig gehoord voelen? Door welke reden dan ook. Dat de individuele gerichtheden de boventoon voeren, men vaart op de eigen automatische patronen en men zich irriteert aan de ander die het anders doet dan zij. En herken je dat zij daardoor minder gericht zijn op samenwerken en dat het zelfs kan zijn dat zij hun kwaliteiten niet langer meer optimaal inzetten?

Neem voor meer informatie contact op met Muriel Schrikkema (T. 035-6037979) of kijk op onze website voor alle beschikbare maatwerkprogramma’s

Mobiele versie afsluiten