Feedforward in Leiderschap Feedforward in Leiderschap

nl

en

Artikelen

Verschillende leiderschapsstijlen: welke past bij jou?

Leiderschap is een vaardigheid die velen willen beheersen, maar slechts enkelen echt begrijpen. Het vermogen om een team te inspireren, doelen te behalen en tegelijkertijd een cultuur van vertrouwen en groei te creëren, vraagt om inzicht in verschillende leiderschapsstijlen. Welke stijl past bij jou als leider? En hoe kun je jouw stijl ontwikkelen om het beste uit jezelf en je team te halen?

In dit artikel bespreken we wat leiderschapsstijl betekent, de verschillende soorten stijlen van leidinggeven, het verschil tussen persoonlijk leiderschap en leidinggeven, en de unieke kenmerken van high-performing leiders. We sluiten af met het belang van zelfreflectie: een essentiële vaardigheid voor iedereen die wil groeien als leider.

Wat is een leiderschapsstijl?

Een leiderschapsstijl is de manier waarop een leidinggevende een team begeleidt, motiveert en ondersteunt bij het behalen van doelen. Het is een unieke mix van gedrag, overtuigingen en vaardigheden die elke leider anders maakt. Je stijl wordt vaak gevormd door persoonlijke ervaringen, voorkeuren en de context waarin je werkt.

We zien in ons onderzoek naar High Performance Leiderschap bij het HPO Center dat effectieve leiders altijd balans vinden tussen betrokkenheid (caring) en daadkracht (daring). Ze bouwen eerst vertrouwen en verbinding op, en spreken daarna helder verwachtingen en verantwoordelijkheden uit. Dit maakt hun leiderschap krachtig én duurzaam.

Een goede leiderschapsstijl is flexibel en past zich aan de situatie en de behoeften van het team aan. Wat in een crisissituatie werkt, is misschien niet geschikt voor het opbouwen van langetermijnbetrokkenheid. Daarom begint high performance leiderschap altijd bij zelfreflectie: bewust worden van je eigen gedrag en begrijpen hoe dit het team beïnvloedt. Alleen dan kun je effectief inspelen op wat jouw team nodig heeft om samen doelen te bereiken.

Wat me vooral is bijgebleven, is dat ik als leidinggevende eerder zal communiceren dan delegeren. Het is altijd makkelijk om de leiding te nemen vanachter je computer. Maar dat probeer ik nu net NIET te doen. In plaats daarvan wil ik in korte lijnen communiceren.
Maurice van Muiden – bedrijfsleider bij Palace Casino’s

Welke leiderschapsstijlen zijn er?

Zoals eerder aangegeven begint high performance leiderschap bij zelfreflectie. Het is belangrijk om te begrijpenVerschillende leiderschapsstijlen - welke past bij jou welke leiderschapsstijl je van nature hanteert en hoe je die kunt afstemmen op wat jouw team en de situatie vragen. Er zijn verschillende manieren om leiding te geven, elk met eigen sterke punten en valkuilen.

Hier bespreken we vijf van de meest herkende en invloedrijke leiderschapsstijlen. Van autoritair tot caring & daring leiderschap, elk biedt waardevolle inzichten en mogelijkheden om jouw effectiviteit als leider te vergroten.

1. Autoritair leiderschap

Bij autoritair leiderschap neemt de leider beslissingen zonder uitgebreid overleg met het team. Deze stijl is effectief in situaties waarin snelle actie vereist is, zoals bij crises of strakke deadlines. Het biedt duidelijkheid en structuur, wat prettig kan zijn voor teams die minder ervaren zijn of een sterke richting nodig hebben. De keerzijde is dat deze stijl de betrokkenheid en creativiteit van medewerkers kan beperken.

2. Democratisch leiderschap

Democratisch leiderschap is een leiderschapsstijl dat draait om samenwerking. De leider betrekt teamleden actief bij beslissingen, wat zorgt voor meer betrokkenheid en vaak ook innovatie. Deze stijl werkt goed in creatieve of kennisintensieve omgevingen waar input van het team essentieel is. Een valkuil is echter dat besluitvorming soms traag verloopt, wat minder geschikt is in situaties waarin snel handelen nodig is.

3. Coachend leiderschap

Een coachende leider richt zich op de ontwikkeling van medewerkers. Door begeleiding, constructieve feedback (feedforward) en ondersteuning helpt de leider teamleden hun potentieel te benutten. Dit versterkt de motivatie en draagt bij aan langdurige prestaties. Deze stijl werkt vooral goed in teams waar persoonlijke groei en ontwikkeling belangrijk zijn, maar kan minder effectief zijn als snelle actie vereist is.

4. Laissez-faire leiderschap

Laissez-faire leiderschap biedt veel autonomie aan het team. Dit kan goed werken bij ervaren en zelfsturende teams die weinig begeleiding nodig hebben. Het geeft ruimte voor creativiteit en initiatief. Tegelijkertijd kan een gebrek aan richting of duidelijke doelen leiden tot verwarring en inconsistente resultaten.

5. Caring & daring leiderschap

High-performing leiders combineren caring (betrokkenheid en empathie) en daring (doelgerichtheid en daadkracht). Caring leiders bouwen vertrouwen en zorgen voor een veilige en ondersteunende werkomgeving. Tegelijkertijd durven daring leiders ambitieuze doelen te stellen, kritische gesprekken te voeren en verantwoordelijkheid te nemen.

Uit ons onderzoek naar High Performance Leiderschap blijkt dat deze balans cruciaal is voor succes. Caring en daring vullen elkaar aan en zijn samen nodig om een team optimaal te laten presteren. Deze aanpak versterkt zowel de betrokkenheid als de resultaten.

Zet jezelf wat vaker op de foto!
Arend Ardon

Persoonlijk leiderschap vormt de basis

Persoonlijk leiderschap is de basis van iedere leiderschapsstijl. Het gaat om hoe je jezelf aanstuurt, verantwoordelijkheid neemt en bewust reflecteert op je gedrag. Zonder deze zelfkennis is het lastig om effectief leiding te geven aan anderen.

Een sterke leider begint bij zichzelf. Zoals sociaalpsycholoog Arend Ardon het treffend verwoordt: “Zet jezelf wat vaker op de foto.” Door regelmatig te reflecteren, ontdek je hoe jouw gedrag het de teamontwikkeling beïnvloedt en hoe je jezelf kunt ontwikkelen om een inspirerend voorbeeld te zijn.

Persoonlijk leiderschap vormt de kern, maar het is slechts het begin. Pas als je deze basis beheerst, kun je jouw leiderschapsstijl effectief afstemmen op de behoeften van je team en de situatie waarin je je bevindt.

Je niet laten leiden door angsten of bedreigingen, maar je inspireren door kansen en mogelijkheden. Dat is exact waar het bij effectief leiderschap om draait.
Sylvia The-McArthur, Manager Learning & Development ‎Wageningen UR

Wat maakt een high-performing leider?

High-performing leiders onderscheiden zich door een balans tussen caring en daring kwaliteiten. Caring kwaliteiten, zoals betrokkenheid en empathie, zorgen voor vertrouwen en verbinding binnen het team. Tegelijkertijd gebruiken ze daring kwaliteiten, zoals doelgerichtheid en daadkracht, om resultaten te behalen en teams uit te dagen om te groeien.

Ons onderzoek naar High Performance Leiderschap laat zien dat deze balans essentieel is voor duurzaam succes. High-performing leiders:

Het vermogen om caring en daring in balans te brengen, maakt deze leiders uniek en stelt hen in staat om zowel betrokkenheid als prestaties binnen hun team te verhogen.

Het bleek al gauw dat bij de ene manager ‘daring’ heel uitdrukkelijk aanwezig was, terwijl de andere manager eerder in eerste instantie ‘caring’-kwaliteiten laat zien. Nu ik dat inzicht heb, kan ik veel bewuster omgaan met die kennis. Beide aspecten maken mijn team als het ware complementair.
René van Klaveren – Directeur Hands on ICT

Conclusie: ontdek jouw leiderschapsstijl

Leiderschap is geen vaste formule, maar een dynamische vaardigheid die vraagt om inzicht, flexibiliteit en reflectie. Door te begrijpen welke leiderschapsstijlen er zijn en hoe je jouw persoonlijke kwaliteiten kunt inzetten, kun je een stijl ontwikkelen die past bij jou, je team en de situatie.

Welke stijl past het beste bij jou? En hoe kun je die verder ontwikkelen om een positieve impact te hebben op jouw team? Neem de tijd om hier bewust mee aan de slag te gaan. Leiderschap draait immers om groei – van jezelf én van de mensen om je heen.

Meer informatie

Wil je meer leren over hoe je jouw leiderschapsstijl kunt versterken? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen in jouw leiderschapsontwikkeling.

schrikkema@dir.nl