Direction – individuele-, team- en organisatieontwikkeling

Hoe doorbreek je vaste patronen in je team?

Veel leidinggevenden stuiten op een bekende weerstand bij veranderingen: ‘We doen het al jaren zo.‘ Dit is een veelvoorkomende reactie in teams die vasthouden aan oude patronen. Ze vinden het lastig om nieuwe manieren van werken te omarmen. Het doorbreken van vaste patronen is daarnaast essentieel om groei en innovatie binnen je team te stimuleren.

In dit artikel bespreken we hoe je vaste patronen kunt doorbreken en hoe je een cultuur van verandering kunt creëren waarin medewerkers openstaan voor nieuwe ideeën en werkwijzen.

Waarom houden teams vast aan vaste patronen?

Mensen ervaren veiligheid en voorspelbaarheid in een bekende routine. Dit gedrag is vaak onbewust, maar kan leiden tot stagnatie. Leidinggevenden herkennen dit vaak aan uitspraken zoals:

Deze houding kan grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je team en het vermogen om zich aan te passen aan nieuwe uitdagingen en marktomstandigheden. Zoals Albert Einstein zei: “Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.”

Doorbreek de “we doen het al jaren zo” mentaliteit!

De impact van vaste patronen op de prestaties van je team

Wanneer teams vasthouden aan hun comfortzone, beperkt dat hun vermogen om te innoveren en te groeien. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de prestaties van het team, maar ook voor de motivatie van individuele medewerkers. Medewerkers die zich niet uitgedaagd voelen, verliezen snel hun betrokkenheid. Hetzelfde geldt als ze geen ruimte krijgen om te experimenteren met nieuwe ideeën.

Teams die openstaan voor verandering en leren, presteren daarentegen vaak beter en leveren creatievere oplossingen. De vraag is: hoe doorbreek je deze vaste patronen in je team?

Vijf stappen om vaste patronen te doorbreken

Hier zijn vijf concrete stappen die je kunt nemen om je team te helpen vaste patronen te doorbreken en open te staan voor verandering:

  1. Creëer een gevoel van urgentie
    Het is belangrijk dat je teamleden inzien waarom verandering noodzakelijk is. Dit begint met het creëren van een gevoel van urgentie. Leg uit welke uitdagingen en kansen er zijn. Toon aan waarom de huidige werkwijze niet langer voldoet. Dit zorgt voor een gedeeld bewustzijn en helpt om de “we doen het al jaren zo” mentaliteit te doorbreken.
  2. Wees een rolmodel voor verandering
    Als leidinggevende speel je een cruciale rol in het stimuleren van verandering. Medewerkers kijken naar jou voor richting en inspiratie. Het is belangrijk dat je zelf het goede voorbeeld geeft door open te staan voor nieuwe ideeën en bereid te zijn om je eigen werkwijze aan te passen. Laat zien dat je bereid bent risico’s te nemen en te leren van fouten.
  3. Stimuleer reflectie en feedforward
    Vaste patronen worden vaak versterkt door een gebrek aan reflectie. Door regelmatig feedforward-sessies te organiseren, waarbij je teamleden aanspoort om vooruit te kijken naar hun persoonlijke en gezamenlijke groeikansen, creëer je een cultuur van continue verbetering. In plaats van enkel te focussen op wat fout gaat, leg je de nadruk op wat goed gaat en hoe die kwaliteiten in de toekomst nog beter ingezet kunnen worden.Vraag je team:

    – “Wat werkt goed in onze huidige werkwijze?”
    – “Wat kunnen we verbeteren om onze doelen te bereiken?”
    – “Welke patronen houden ons tegen om succesvol te zijn?”

  4. Focus op kleine experimenten
    Het doorbreken van vaste patronen hoeft niet altijd met grote veranderingen te gebeuren. Begin ten eerste met kleine experimenten waarin teamleden worden uitgedaagd om hun gebruikelijke werkwijze los te laten. Verder kunnen ze nieuwe methoden uitproberen. Dit kan iets kleins zijn, zoals het invoeren van een nieuwe manier van vergaderen of het testen van een ander communicatiemodel.
  5. Versterk positieve verandering
    Merk je dat teamleden openstaan voor verandering? En zie je dat ze succes boeken met nieuwe werkwijzen? Dan is het belangrijk om deze positieve verandering te versterken. Gebruik feedforward om hen aan te moedigen verder te groeien door hun sterke punten te erkennen en hen uit te dagen om deze nog beter in te zetten.

Een cultuur van groei en ontwikkeling creëren

Het doorbreken van vaste patronen gaat hand in hand met het creëren van een cultuur waarin leren en ontwikkeling centraal staan. Bij Direction helpen we teams en organisaties om deze cultuur te ontwikkelen, waarbij we ons richten op persoonlijke groei, autonomie en een positieve feedforward-cultuur. Zoals Jeff Bezos zei: “Embrace powerful trends quickly, or risk fighting the future.”

Uit ons wetenschappelijk en praktijkonderzoek vanuit het HPO Center blijkt dat High Performance Organisaties juist succesvol zijn doordat zij continu streven naar verbetering, medewerkers ontwikkelen en inspireren om te vernieuwen. Dit zorgt ervoor dat zij zich sneller kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden en hun prestaties blijven verbeteren.

Het is belangrijk dat leidinggevenden hun team ondersteunen bij het overwinnen van hun weerstand tegen verandering en hen de tools bieden om succesvol te zijn in een nieuwe werkomgeving.

Conclusie

Het doorbreken van vaste patronen in je team vraagt om een strategische aanpak en een verandering in mindset. Door een gevoel van urgentie te creëren, zelf het goede voorbeeld te geven en teamleden te stimuleren om te reflecteren op hun werkwijze via feedforward, kun je de “we doen het al jaren zo” mentaliteit doorbreken.

Wil je hier verder op ingaan en direct aan de slag met het creëren van een motiverende werkomgeving? Ontdek dan onze maatwerktraining “Houd je medewerkers betrokken en geïnspireerd” en leer hoe je je team effectief kunt begeleiden naar een cultuur van groei en verandering. Of neem contact op met Marco Schreurs of Muriel Schrikkema.

Mobiele versie afsluiten