Direction – individuele-, team- en organisatieontwikkeling

Vertrouwen opbouwen in mijn team: 6 praktische stappen voor succesvol leiderschap

Vertrouwen opbouwen in je team is essentieel voor succesvolle en effectieve samenwerking en een belangrijke leiderschapskwaliteit. Zonder vertrouwen kunnen teams moeilijk samenwerken en wordt samen ambities waarmaken een uitdaging. Gebaseerd op meer dan 20 jaar praktijkervaring en wetenschappelijk onderzoek naar high performance teams, weten we dat zonder vertrouwen teams moeilijk kunnen samenwerken en dat het realiseren van gezamenlijke ambities een uitdaging wordt. In dit artikel delen we zes praktische stappen voor leidinggevenden om effectief vertrouwen op te bouwen binnen hun team en zo bij te dragen aan betere prestaties en een sterkere samenwerking.

  1. Wees consistent en betrouwbaar om vertrouwen op te bouwen

Vertrouwen begint met betrouwbaarheid. Als leidinggevende moet je doen wat je zegt en zeggen wat je doet. Wanneer teamleden zien dat je consequent bent en je afspraken nakomt, weten ze dat ze op je kunnen rekenen. Dit is cruciaal voor het opbouwen van vertrouwen in je team. Maak duidelijke afspraken, kom hierop terug en wees zichtbaar in hoe je verantwoordelijkheid neemt. Een praktische tip is om regelmatig terug te koppelen op gemaakte afspraken, bijvoorbeeld tijdens teamoverleggen, zodat iedereen weet dat zaken worden opgevolgd.

  1. Zorg voor psychologische veiligheid: creëer een veilige werkomgeving

Psychologische veiligheid is essentieel voor een team waarin vertrouwen centraal staat. Dit betekent dat teamleden zich veilig genoeg voelen om risico’s te nemen, fouten toe te geven en feedback te geven zonder angst voor repercussies. Als leidinggevende kun je dit stimuleren door actief te luisteren, fouten als leermomenten te benaderen en ruimte te bieden voor open dialoog. Een praktische manier om dit te doen is het regelmatig organiseren van open feedbacksessies, waarbij teamleden vrij kunnen delen wat goed gaat en wat beter kan, zonder oordeel.

We zien bij veel van onze relaties dat het stimuleren van een open en positieve aanspreekcultuur cruciaal is voor het opbouwen van vertrouwen binnen teams. Dit zorgt ervoor dat teamleden zich vrij voelen om elkaar constructief aan te spreken en te reflecteren op wat goed gaat en wat beter kan. Lees meer over hoe een van onze klanten dit heeft bereikt in deze case.

  1. Creëer een balans tussen caring en daring kwaliteiten

Een goed functionerend team heeft zowel “caring” als “daring” kwaliteiten nodig. Caring gaat over het tonen van empathie en steun, terwijl daring gaat over het nemen van beslissingen en verantwoordelijkheid. Succesvolle teams combineren deze twee aspecten. Een goede leider zorgt eerst voor verbinding (caring) en spreekt vervolgens aan op resultaten (daring). Een praktische tip: probeer tijdens vergaderingen altijd eerst ruimte te geven aan het delen van successen en persoonlijke updates, voordat je overgaat tot de zakelijke punten.

  1. Communiceer toekomstgericht met feedforward

Feedforward communicatie is een krachtige manier om vertrouwen op te bouwen door te focussen op kansen en mogelijkheden in plaats van enkel op fouten of kritiek uit het verleden. In plaats van feedback te geven, waarbij teamleden vaak defensief kunnen reageren, helpt feedforward om de focus te leggen op kwaliteiten en wat iemand in de toekomst nog beter kan doen.

Zoals George Kohlrieser benadrukt, creëert feedforward een veilige omgeving waarin het brein niet defensief reageert, maar juist openstaat voor groei en verbetering. Dit stimuleert de aanmaak van oxytocine, het ‘vertrouwenshormoon’, en vermindert de stressreactie van cortisol, waardoor teamleden zich gesteund voelen om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Praktische tip: als je iemand feedforward geeft, benadruk dan eerst hun sterke punten. Stel vervolgens een vraag die hen aanmoedigt om te reflecteren op hoe ze die kwaliteiten nog beter kunnen inzetten om hun doelen te bereiken. Bijvoorbeeld: “Ik waardeer hoe je altijd snel schakelt in projecten. Hoe denk je dat je deze kracht kunt inzetten om ons projectteam nog effectiever te maken?”

  1. Stimuleer eigenaarschap en autonomie

Vertrouwen en eigenaarschap gaan hand in hand. Geef je team de ruimte om hun werk op hun eigen manier te doen en stimuleer hen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun taken. Te veel controle kan het gevoel van vertrouwen en autonomie ondermijnen. Door duidelijk te zijn over de doelen en vervolgens de uitvoering aan het team over te laten, geef je ruimte voor groei. Praktisch: geef elk teamlid verantwoordelijkheid over een specifiek projectonderdeel, waarbij zij volledige vrijheid krijgen om hun aanpak te kiezen. Dit stimuleert niet alleen eigenaarschap, maar ook creativiteit.

  1. Reflecteer regelmatig om het vertrouwen te versterken

Vertrouwen opbouwen in een team is een continu proces. Het is belangrijk om regelmatig te reflecteren op de samenwerking en te leren van wat goed en minder goed gaat. Dit kan door teamvergaderingen in te richten als leermomenten waar feedback wordt gedeeld en successen worden gevierd. Een praktische tip is om bij elke vergadering een korte “check-in” te doen waarin teamleden delen hoe ze zich voelen over de samenwerking en hun taken. Dit versterkt het onderlinge vertrouwen en helpt om problemen vroegtijdig aan te pakken.

Conclusie

Het opbouwen van vertrouwen binnen je team vraagt om consistentie, psychologische veiligheid, transparante communicatie en een focus op eigenaarschap. Door gebruik te maken van feedforward kun je de positieve kanten van je teamleden versterken en hen aanmoedigen om hun kwaliteiten verder te ontwikkelen. Deze aanpak helpt je om je leiderschapskwaliteiten verder te ontwikkelen en een sterker, vertrouwend team te bouwen. Wil je hier dieper op ingaan en je team op maat coachen in het versterken van vertrouwen? Bij Direction bieden we gerichte maatwerktrainingen en coaching om teams sterker en effectiever te maken.

Als je binnen je organisatie echt aan de slag wilt met het versterken van samenwerking en vertrouwen, kan een maatwerk training je helpen om concrete stappen te zetten. Lees hier meer over onze maatwerktraining voor het bouwen van een succesvol teamNeem vandaag nog contact op met Muriel Schrikkema en ontdek hoe we je kunnen helpen om een hoog presterend, vertrouwd team te bouwen.

Mobiele versie afsluiten