(035) 603 7979

nl

en

Experts

Muriel Schrikkema – Mrs. Feedforward

Muriel is er van overtuigd dat iedereen in staat is om meer te bereiken door het beter benutten van de eigen en elkaars kwaliteiten. Ze is een expert in het creëren van een positieve, open- en actiegerichte cultuur, waarin diverse kwaliteiten worden geïncludeerd en benut. Ze is een veelgevraagd expert rond feedforward (ontwikkelgesprekken), inclusie, teamontwikkeling, High Performance Leiderschap en samenwerken.

Lees verder

Marco Schreurs – HPO expert

Voor Marco gaat er niets boven het bouwen aan High Performance Teams en Organisaties. Zijn kracht zit in het combineren van bewezen inzichten met inspirerende voorbeelden. Marco is verantwoordelijk voor o.a. de HPO-diagnose en de feedforward analyse™. Marco schreef de bestsellers Animal Firm en Een High Performance Organisatie … Wat is dat?

Lees verder

Esther Mollema – Mrs. Mindbugs

Esther Mollema gelooft dat de kracht van organisaties ligt in onze individuele verschillen. Ze is een expert en auteur over hoe diversiteit tot stand kan worden gebracht voor betere financiële en strategische resultaten. Als veelgevraagd spreker en trainer deelt Esther haar inzichten in succesvol ondernemen, High Performance Organisaties (HPO) en Inclusie & Diversiteit.

Lees verder

Direction Europe BV

Havenstraat 39
1211 KG Hilversum
Telefoon 035 – 603 7979
E-mail: info@dir.nl
Bankrekening: NL31 FVLB 0699 0131 78

Programma's op ieder niveau

Open programma’s (klassikaal en online)

Naast veel maatwerk trainingen en HPO, mindbugs en feedforward workshops die wij (vrijgesteld van btw) voor veel profit, non-profit en overheidsorganisaties verzorgen, organiseren wij ook enkele reguliere trainingen (open inschrijving). Individuele trainingen die direct bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en het succes van je team / organisatie.

Lees verder

De meetlat van Direction

Lees verder

Maatwerk programma’s

We zijn al meer dan 20 jaar een A-merk op het gebied van high performance leiderschap, feedforward (ontwikkelgesprek), teamontwikkeling en diversiteit & inclusie. De doelen van jezelf, je team of organisatie vormen de basis. We helpen organisaties bij het krijgen van inzicht en dat te vertalen naar resultaat. We denken graag met je mee, ontwerpen interventies en helpen je het gewenste resultaat te realiseren.

lees verder

Artikelen

Continu verbeteren, van LaLaLaLaLa naar Li

door Muriel Schrikkema

Zo doen we dat hier

Wanneer ik in veranderprogramma’s met teams werk aan ‘continu verbeteren’, maak ik vaak gebruik van de feedforward analyse™. Dit 360 graden feedback instrument brengt de kwaliteiten van o.a. leidinggevende in beeld. Deze positieve feedback koppel ik terug tijdens workshops of lezingen. Wat ik daar vaak zie gebeuren is het volgende:

Continu verbeteren, van LaLaLaLaLa naar LiEr zijn parels bij; leidinggevenden die ver boven gemiddeld scoren/gewaardeerd worden. Ook zijn er leidinggevenden bij die er onderuit vallen qua scores. Die lager gewaardeerd worden dan gemiddeld.
Het eerste wat mij hierbij opvalt is dat veel teams de groepsnorm trouw zijn en blijven. Op ‘het gemiddelde’ zitten voelt als het meest lekker en comfortabel. Dat zijn de sessies waar de uitwisseling gezocht wordt op; “ja zo doen wij dat blijkbaar met elkaar”. Een groot feest der herkenning…

Wanneer tijdens dit soort sessies de ‘parels’ of de wat ‘lager gewaardeerde’ collega’s bevraagd worden, heeft men daar vaak weinig oor naar. Opmerkingen als “ja, die heeft toch een wat kleiner team; met 10 mensen is het toch makkelijker om als parel te worden gescoord dan met 39” en “logisch dat die lager wordt gescoord, want die heeft ook een hele moeilijke groep” worden regelmatig geroepen.

Men trekt de gesprekken snel naar het LaLaLaLaLa: ‘zo doen wij dat hier’, de vaak onuitgesproken norm, de meerderheidsmening waar je je impliciet aan te houden hebt wil je erbij horen, denk je. De Myrna Lewis methode deep dymocracy leerde me echter dat dat geen verbetering brengt.

Li

Gelukkig wordt er ook wel eens een ‘Li’ benoemd. Iemand die zegt iets niet te herkennen, terwijl dat zojuist als gemiddeld genomen beschouwd werd c.q. als norm werd ingebracht door de anderen. Moedig om dan in te brengen “Dat herken ik helemaal niet in mijn team. Bij ons gaat dat heel anders, namelijk…”
Uit respect voor diegene wordt de ‘Li’ over het algemeen wel vriendelijk beluisterd, waarna men echter toch vaak weer in het standje schiet: “Ja dat zal wel, maar dat is een andere situatie…” en daarmee is het dan weer afgedaan.
Terug naar de LaLaLaLaLa die we allemaal kennen en waar we ons comfortabel bij voelen. Alles wat daar vanaf wijkt moeten we maar niet benoemen en al helemaal niet bevragen want dat voelt oncomfortabel en als afwijkend.

continu verbeterenEen sleutel tot continu verbeteren

De vraag is natuurlijk waar je als leidinggevende, team en organisatie beter van wordt.
Juist van het leren van en met elkaar worden we beter. En leren doen we vaak juist van wat anders en afwijkend is (‘daar waar wrijving is komt glans)’. Eigenlijk dus van de Li!

Wanneer ik tegenwoordig dan ook in veranderprogramma’s met teams werk aan ‘continu verbeteren’, ga ik deze sessies in met als uitgangspunt: wat kunnen we leren van de aanwezige ‘Li’s’? Daar zit de sleutel tot continu verbeteren! En ik heb inmiddels ondervonden dat een ‘Li’ nooit alleen komt.

Interessante vraag voor jou is mogelijk: hoe geef je de ‘Li’s’ in jouw team meer ruimte? Ik denk graag met je mee. Stuur me even een berichtje wanneer je hier eens over van gedachten wilt wisselen (schrikkema@dir.nl).

Verder ontwikkelen...

Trainingen
feedforward professionalTraject tot gecertificeerd feedforward professional
Maatwerk trainingen
feedback geven en ontvangen: feedforward je feedbackMaatwerktraining: Feedback geven en ontvangen
HPO InsightMasterclass High Performance Leiderschap
(Nieuwe) positionering van een afdelingBouwen aan een blijvende positieve en open aanspreekcultuur
Cases