Afgelopen jaren hebben veel organisaties bewustwordingsprogramma’s gevolgd over de noodzaak van diversiteitsmanagement. Wat maakt dan dat het nog steeds lastig lijkt daadwerkelijk beter succes te behalen met divers samengestelde teams?
Vaak blijkt het in de praktijk te gaan om de drempel en onwetendheid rond het stimuleren van ‘inclusieve groei’ door managers. Wanneer ik kijk naar hoe onze samenwerkingspartner The Hunger Project dat doet (THP is een internationale non-profit organisatie die zich inzet voor een duurzaam einde van chronische honger wereldwijd), zie ik het volgende. In haar programma’s benadrukt zij het succesvol managen van de ‘bestaande natuurlijke bronnen’. Naar mijn idee is daar een duidelijke analogie te maken met organisaties die hier stoeien met het werkelijk tot succes brengen van divers samengestelde teams. Hoe manage je ook in ons land als leider de ‘bestaande natuurlijke bronnen’ (lees: diverse al aanwezige talenten) en laat je ze succesvol samenwerken, wanneer je ze eenmaal bij elkaar hebt gebracht?
Divers samengestelde teams: hoe doe je dat succesvol?
Het bij elkaar brengen van diverse professionals lukt over het algemeen nog wel in Nederlandse organisaties, zeker nadat de bewustwording er is en de noodzaak duidelijk is gemaakt en gevoeld. Daar hebben we ook vanuit Direction ons afgelopen jaren mede hard(t) voor gemaakt. Ook THP lukt het steeds beter om in ontwikkelingslanden diverse mensen (bijvoorbeeld Indiase vrouwen vanuit verschillende kasten (milieus)) bij elkaar te brengen in een dorp, voor het volgen van een gemeenschappelijk programma. Maar dan?
Zeker wanneer het in het geval van THP gaat om het delen en verspreiden van kennis en rijkdom binnen zo’n diverse groep…; en dat vraag je daar dan aan gemeenschappen waar armoede heerst en men het geleerde liever voor zichzelf houdt?
Het antwoord dat THP hierop luid en duidelijk geeft: “We have tough debates and continuous dialogue”
De open actiegerichte dialoog dus met elkaar aangaan. En dat vormt ook hier de sleutel tot het daadwerkelijk succesvol maken van divers samengestelde teams, hebben wij gemerkt. Elkaar aandachtig (leren) beluisteren. Verschillen, diversiteit en gemeenschappelijkheid zien en bespreekbaar maken. Verschillen naast elkaar zetten (i.p.v. tegenover elkaar), erover debatteren en in lijn brengen met dat gemeenschappelijke doel. En aan deze laatste acties en concreet gedrag koppelen en elkaar daar op aan gaan spreken.
Klinkt uiteraard makkelijker dan het is. Binnen de organisaties die Direction hierin ondersteunt, merken we dat het best lastig is om ieders toegevoegde waarde te kunnen, willen en blijven zien en inzetten voor het collectieve belang. Het is echter wel te leren! Ook dat merken we…
Heel voorzichtig verschuift hiermee de kern van de hulpvragen die organisaties ons stellen. Waar het eerst vooral ging om meer inzicht en bewustwording
Wat heb jij nodig om de open dialoog werkelijk op te starten binnen jouw divers samengestelde teams?
Neem voor meer informatie en de mogelijkheden voor jouw team of organisatie contact op met Muriel Schrikkema (T. 035-6037979).