Intervisie nóg beter begeleiden…hoe doe je dat?
Intervisie wordt binnen veel organisaties als een zeer waardevolle methodiek ervaren om samen te reflecteren, leren en vraagstukken op te lossen. Het is echter best lastig de intervisie naar verdieping te begeleiden, wanneer je als begeleider een herkenbaar vraagstuk begeleidt, waarbij je zelf ook zaken mag en kan inbrengen of betrokken bent. Ook kan het zijn dat je al geruime tijd de intervisie binnen je organisatie begeleidt en merkt dat je op zoek bent naar handvatten om de intervisie verdieping te geven en nog effectiever te begeleiden naar de kern van vraagstukken.
Ons bereikt veelvuldig de vraag en ambitie van veel begeleiders om te leren de intervisie nog beter te begeleiden, om nog dieper tot de kern te leren begeleiden van vraagstukken. Daarvoor is deze 1-daagse maatwerktraining!
Voor iedereen die nog geen kennis heeft van intervisie hebben wij andere mogelijkheden. Neem contact op met Muriel Schrikkema voor meer informatie!
Programma: Hoe kun jij intervisie nóg beter begeleiden?
Muriel Schrikkema van Direction ziet er naar uit om samen met jou op zoek te gaan naar de wegen ter verdieping van jouw intervisiebegeleiding. Graag doet zij dat tijdens een eendaags programma, tijdens welke zowel de gekozen methodiek, als de inhoud, het proces en de vorm waarin de begeleiding tot nog toe plaatsvindt (het What en het How), met aandacht met elkaar bekeken wordt en passende wegen ter verdieping worden gezocht.
De volgende punten komen aan bod tijdens het 1-daagse programma:
Why:
- Waarom we aandacht aan intervisie besteden binnen organisaties is voor de meeste begeleiders uiteraard wel duidelijk. Vraag is wel welke vorm van begeleiding daar het beste bij past. Wie kunnen samen deelnemen? Hoe nodig je hen uit? En wat doe je met deelnemers die geen vraag hebben?
What:
- Wat vertel je ter inleiding/introductie van intervisiebijeenkomsten en jouw eigen rol daarin? Hoe kan dat duidelijker en steviger en bijdragen aan een grotere mate van ervaren veiligheid?
- Welke intervisiemethodiek(en) wordt/worden nu gehanteerd?
- Geeft de gehanteerde structu(u)r(en) voldoende ruimte voor verdieping, of zijn daar nog andere verdiepende stappen in te passen?
- Wat geef je veel aandacht en wat minder? Wat moet op tafel komen en wat niet?
How:
- Hoe begeleid je mensen door de gehanteerde structuur en diverse stappen? Niet te strak, niet te los; waar ligt het midden? Hoe begeleid je duidelijk en kernachtig, vanuit de achtergrond?
- Hoe ga je om met zeer oplossingsgerichte managers of managers die veel woorden nodig hebben?
- Hoe tijdsbewust dien je te zijn in je sturing?
De deelnemers wisselen hun ervaringen uit op het Why, What en How en leren van elkaar wat nu goed werkt en ook wat minder goed werkt. We onderzoeken samen via welke wegen zij verdieping kunnen aanbrengen. Dit doen we door hun methodiek en wijze van begeleiding te leggen naast de door Direction met succes gehanteerde methodiek en wijze van begeleiding, die zeer kernachtig is en je naar de kern van vraagstukken begeleidt. Ook oefenen de deelnemers direct met de passende alternatieven/aanpassingen in methodiek en wijze van begeleiding met elkaar.
Omdat er op de training letterlijk geoefend wordt met het begeleiden van intervisie, zal aan de deelnemers voor aanvang gevraagd worden vast na te denken over een vraagstuk om in te brengen.
Wanneer je samen met collega’s begeleiders uit dezelfde organisatie wilt deelnemen aan deze training op maat, wordt naast een eenduidige methodiek en effectieve wijze van begeleiding, ook meer helder op welke punten een collega begeleider al krachtig is en op welke punten hij/zij zich verder wil ontwikkelen en verbeteren. Elkaar in die professionalisering van de eigen begeleiding leren ondersteunen, maakt dan ook deel uit van dit programma. Minder ervaren collega’s kunnen ook deelnemen en geef je hiermee de gelegenheid ook intervisie te leren begeleiden. Uiteraard zal de uiteindelijke inhoud van dit 1-daagse programma op maat, afgestemd worden op jouw/jullie specifieke vragen.
Trainer: Muriel Schrikkema
Muriel Schrikkema, leiderschapsexpert en partner van Direction & het HPO Center, zal deze training verzorgen. Zij heeft veel ervaring opgebouwd in de begeleiding van professionals, managers en teams, zowel in leiderschapsprogramma’s als in de begeleiding van intervisie. Zij werkt voor veel toonaangevende organisaties, zowel voor profit als nonprofit. Ze is psychologe, gecertificeerd Management Drives® / RealDrives® en MyMotivation® trainer en gecertificeerd in de Deep Democracy methodiek als personal- en teamcoach. Daarnaast is Muriel de oprichter van de feedforward analyse™.
Muriel Schrikkema beluistert graag jouw specifieke vraag en bespreekt de diverse mogelijkheden (schrikkema@dir.nl of 035-6037979) .