(035) 603 7979

nl

en

Experts

Muriel Schrikkema – Mrs. Feedforward

Muriel is er van overtuigd dat iedereen in staat is om meer te bereiken door het beter benutten van de eigen en elkaars kwaliteiten. Ze is een expert in het creëren van een positieve, open- en actiegerichte cultuur, waarin diverse kwaliteiten worden geïncludeerd en benut. Ze is een veelgevraagd expert rond feedforward (ontwikkelgesprekken), inclusie, teamontwikkeling, High Performance Leiderschap en samenwerken.

Lees verder

Marco Schreurs – HPO expert

Voor Marco gaat er niets boven het bouwen aan High Performance Teams en Organisaties. Zijn kracht zit in het combineren van bewezen inzichten met inspirerende voorbeelden. Marco is verantwoordelijk voor o.a. de HPO-diagnose en de feedforward analyse™. Marco schreef de bestsellers Animal Firm en Een High Performance Organisatie … Wat is dat?

Lees verder

Esther Mollema – Mrs. Mindbugs

Esther Mollema gelooft dat de kracht van organisaties ligt in onze individuele verschillen. Ze is een expert en auteur over hoe diversiteit tot stand kan worden gebracht voor betere financiële en strategische resultaten. Als veelgevraagd spreker en trainer deelt Esther haar inzichten in succesvol ondernemen, High Performance Organisaties (HPO) en Inclusie & Diversiteit.

Lees verder

Direction Europe BV

Havenstraat 39
1211 KG Hilversum
Telefoon 035 – 603 7979
E-mail: info@dir.nl
Bankrekening: NL31 FVLB 0699 0131 78

Programma's op ieder niveau

Open programma’s (klassikaal en online)

Naast veel maatwerk trainingen die wij (vrijgesteld van btw) voor veel profit, non-profit en overheidsorganisaties verzorgen, organiseren wij ook enkele reguliere trainingen (open inschrijving). Individuele trainingen die direct bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en het succes van je team / organisatie.

Lees verder

De meetlat van Direction

Lees verder

Maatwerk programma’s

We zijn al meer dan 20 jaar een A-merk op het gebied van high performance leiderschap, feedforward (ontwikkelgesprek), teamontwikkeling en diversiteit & inclusie. De doelen van jezelf, je team of organisatie vormen de basis. We helpen organisaties bij het krijgen van inzicht en dat te vertalen naar resultaat. We denken graag met je mee, ontwerpen interventies en helpen je het gewenste resultaat te realiseren.

lees verder

Sociale veiligheid: creëer een veilige aanspreekcultuur

Wil je een werkomgeving waar sociale veiligheid voorop staat en medewerkers zich vrij voelen om hun grenzen aan te geven? Ontdek hoe een open en veilige aanspreekcultuur bijdraagt aan vertrouwen en betere samenwerking. Lees verder voor inspirerende voorbeelden, praktische artikelen en maatwerktrainingen die je helpen om een veilige werkomgeving te creëren.

Sociale veiligheid op het werk: bevorder een veilige en open aanspreekcultuur

Maak je je zorgen over de sociale veiligheid binnen je organisatie? Wil je een werkomgeving creëren waarin medewerkers zich veilig voelen om grenzen aan te geven en elkaar op een respectvolle manier aan te spreken? Sociale veiligheid op het werk begint met een cultuur waarin collega’s zonder angst open kunnen praten over gevoelige onderwerpen, en waar zowel leiders als medewerkers verantwoordelijkheid nemen voor een veilige werkomgeving. Zonder zo’n aanspreekcultuur kan sociale veiligheid onder druk komen te staan, wat kan leiden tot terughoudendheid, verminderde betrokkenheid en soms zelfs grensoverschrijdend gedrag.

Bij Direction ondersteunen we organisaties in het opbouwen van een veilige aanspreekcultuur, waarin grenzen en verantwoordelijkheden bespreekbaar zijn en iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt. Op deze pagina ontdek je hoe je stap voor stap kunt werken aan een veilige werkomgeving en hoe een open aanspreekcultuur bijdraagt aan vertrouwen en samenwerking binnen jouw team. Vind praktische stappen en programma’s om sociale veiligheid te verankeren en een werkomgeving te creëren waarin medewerkers zich vrij voelen om bij te dragen aan gezamenlijk succes.

Wat is sociale veiligheid op het werk?

Sociale veiligheid op het werk houdt in dat medewerkers zich vrij voelen om openhartig te communiceren. Ze kunnen zonder angst hun zorgen, grenzen en verbeterpunten bespreken. Dit gaat niet alleen om het geven van feedback, maar ook om constructieve gesprekken waarin iedereen zich gehoord voelt. De nadruk ligt op vooruitgang en samenwerking. In een veilige werkomgeving is het duidelijk dat discriminatie, intimidatie of ongewenst gedrag niet worden getolereerd. Er zijn duidelijke afspraken over wederzijds respect en goede werkrelaties.

In een omgeving met sociale veiligheid durven medewerkers elkaar aan te spreken. Ze weten dat dit op een positieve en constructieve manier gebeurt, wat bijdraagt aan een setting waarin iedereen zich kan ontwikkelen. Er is ruimte voor zowel persoonlijke als professionele groei. Feedforward speelt hierbij een belangrijke rol, omdat het zich richt op het benutten van talenten en het ontwikkelen van kwaliteiten die nog niet volledig tot uiting komen. Op deze manier bouwen we samen aan een succesvol team en organisatie..

Waarom is sociale veiligheid belangrijk?

Een cultuur van sociale veiligheid is cruciaal voor het succes van elke organisatie. Wanneer medewerkers zich veilig voelen om elkaar aan te spreken, neemt het vertrouwen toe. Dit leidt tot betere samenwerking en hogere betrokkenheid, wat uiteindelijk resulteert in betere prestaties. Bovendien biedt sociale veiligheid een stevige basis. Medewerkers kunnen fouten maken, elkaar constructieve feedback geven en openhartige gesprekken voeren over gezamenlijke doelen. Het is belangrijk dat vriendschappen of persoonlijke banden de werkrelaties niet beïnvloeden.

Leiders spelen ook een essentiële rol in dit proces. Zij geven het goede voorbeeld door zelf open te staan voor feedforward. Hierdoor creëren ze een omgeving waarin medewerkers zonder angst hun zorgen of ideeën kunnen delen. Dit versterkt de samenwerking binnen teams en zorgt ervoor dat ze sneller kunnen inspelen op uitdagingen.

“Wat ik hoor van de mensen die de training volgen, is dat ze het heel waardevol vinden. De inzichten die ze op doen en kennis die ze leren, helpen hen niet alleen bij het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag, maar ook bij andere lastige gesprekken in hun dagelijkse werk.”
Maaike van Steenis – projectcoördinator Stichting Sociale Veiligheid Podiumkunsten

Creëer een veilige aanspreekcultuur

Wanneer zich incidenten voordoen, is het van groot belang om direct actie te ondernemen tegen de betrokkenen. Om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, moet echter vooral de bredere context worden aangepakt. Daarvoor zijn drie belangrijke stappen nodig:

  1. Ten eerste: bouw een cultuur van respect en openheid
    Organisaties moeten actief werken aan een veilige werkcultuur die gebaseerd is op respect en open communicatie. Dit houdt in dat elke medewerker gelijk behandeld wordt en dat er geen ruimte is voor gedrag zoals discriminatie, intimidatie of pesten. Medewerkers moeten weten dat ze zich vrij kunnen uitspreken over ongepast gedrag zonder angst voor negatieve gevolgen. Verder is het belangrijk dat er transparantie bestaat tussen het management en de medewerkers over de invloed van machtsposities op de samenwerking. Op die manier ontstaat een werkomgeving waarin vertrouwen centraal staat door samenwerking te stimuleren en aandacht te geven aan ieders bijdrage.
  2. Ten tweede: maak het bespreekbaar
    Grensoverschrijdend gedrag moet zonder angst bespreekbaar kunnen worden gemaakt. Dit kan door momenten te creëren waarop medewerkers hun ervaringen rondom veiligheid kunnen delen. Daarnaast helpt het om dit onderwerp regelmatig aan de orde te stellen in teamvergaderingen. Zo wordt het een vast onderdeel van de cultuur en blijft veiligheid in de dagelijkse samenwerking een belangrijk aandachtspunt.
  3. Ten derde: stimuleer bewustwording en training
    Bewustwording en training zijn cruciaal om een veilige aanspreekcultuur duurzaam te verankeren. Door regelmatig aandacht te besteden aan het effect van gedrag op anderen en constructieve communicatie, wordt sociale veiligheid op het werk een vast onderdeel van de cultuur. Onze trainingen, afgestemd op de behoeften van leidinggevenden en medewerkers, bieden praktische handvatten, zoals het bespreekbaar maken van grenzen, het voeren van open gesprekken over veiligheid, en het geven van constructieve feedforward zonder defensieve reacties.

Ons programma voor sociale veiligheid en een veilige aanspreekcultuur

Onze maatwerkprogramma’s zijn ontworpen om leidinggevenden en medewerkers te ondersteunen bij het creëren van een veilige en open aanspreekcultuur, en om sociale veiligheid op het werk te bevorderen. Hier is een voorbeeld:

Waarom kiezen voor Direction?

“Het is goed dat we nu een veilige werkomgeving hebben waarin mensen zich vrij voelen om dingen te melden.”
Joris Holter, Directielid- Doornroosje

Kennis en inspiratie: blijf leren en ontwikkelen

In onze kennisbank vind je waardevolle artikelen en casestudy’s over het bevorderen van sociale veiligheid en psychologische veiligheid.

Onze artikelen en casestudy’s bieden je inspiratie om een veilige en inclusieve werkcultuur te creëren. Zo kun je direct aan de slag met verbeteringen binnen jouw organisatie.

Meer weten?

Wil je sociale veiligheid en een open aanspreekcultuur bevorderen binnen jouw organisatie? Neem vandaag nog contact met mij op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe onze programma’s jouw organisatie kunnen helpen bij het creëren van een veilige, inclusieve en productieve werkomgeving.

schrikkema@dir.nl

Gerelateerde Cases en Artikelen

Cases

Sociale veiligheid in de podiumkunsten: inspiratie voor alle sectoren

Sociale veiligheid in de podiumkunsten: inspiratie voor alle sectoren

Een veilige werkomgeving als fundament bij Doornroosje - Hoe inclusiviteit, open communicatie en training de werkcultuur versterken

Een veilige werkomgeving als fundament bij Doornroosje

Artikelen

Constructieve feedback geven op ongewenst gedrag

Constructieve feedback geven op ongewenst gedrag: 7 tips!

What is inclusiveness

Wat is inclusie en inclusiviteit precies?

Een veilige werkomgeving creëren, hoe doe je dat?

Een veilige werkomgeving creëren, hoe doe je dat?

Creëer een veilige aanspreekcultuur en help grensoverschrijdend gedrag te voorkomen

Hoe een veilige aanspreekcultuur kan helpen bij het voorkomen van grenso...